Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Един от най-добрите млади математици - австралиецът от китайски произход Терънс Тао - е решил Хипотезата на Сендов, стана ясно от публикация на самия Тао в блога му и публикуваното доказателство в научния онлайн архив arXiv.

Хипотезата на Сендов е дело на известния български математик, политик, образователен деец и общественик Благовест Сендов. Обявена през далечната 1959 г., тя е обект на стотици изследвания и опити за доказване в последния половин век.

Хипотезата е свързана с разположение на нулите на произволен полином с комплексни коефициенти и нулите на неговия производен полином. Тя казва, че ако комплексен полином има нули само в единичния кръг, то неговата производна има нула на разстояние по-малко от единица от някоя от тези нули

Благовест Сендов бе известен на българите не само като математик, но и като новатор в образованието, политик и дипломат. Популяризатор на информатиката, създател на Националния фонд за научни изследвания, академик и признат международно учен, в света на математиката той е особено познат с тази хипотеза, определяна като изключително елегантен проблем от много специалисти.

Терънс Тао е сред най-силните математици на съвремието. Показва гениални умения в математиката още като дете, като най-младия участник в Международната олимпиада по математика на 10 години, когато получава бронзон медал. На 11 взима среброто, а на 13 най-после получава златото. На 24 години става най-младия професор по математиката в Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), където преподава и досега. На 31 години печели Медала на Филдс, еквивалент на Нобела в математиката.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.