Германия, Франция и Чехия затягат мерките срещу коронавируса, докато САЩ отчетоха най-смъртоносната седмица от началото на пандемията на фона на прогноза, че най-лошото от нея предстои, предават тази сутрин световните агенции, цитирани от БТА.

Германските лидери се изказаха за по-строги ограничения с цел да се ограничи разпространението на коронавирусната инфекция, само няколко дни, след като страната регистрира най-високия брой новозаразени за ден, предаде Ройтерс.

Канцлерката Ангела Меркел каза пред свои колеги съпартийци и депутати от управляващия парламентарен блок, че наложените карантинни мерки със затваряне на ресторанти и барове и с ограничение на броя на клиентите в магазините, са недостатъчни да поставят вируса под контрол.

"Положението става все по-сериозно: тези мерки няма да се окажат достатъчни, за да прекараме една сравнително нормална зима", каза тя на срещата, цитирана от един от участниците в нея.

Броят на новозаразените всеки ден вече не расте така бързо, както преди, но стагнира на едно доста високо равнище, като в сряда дори достигна и рекорд от началото на пандемията.

Премиерът на южната провинция Бавария Маркус Зьодер, където се регистрират и най-много смъртни случаи от вируса, изрази увереност, че регионалните и националните лидери ще се съгласят да приемат по-твърди мерки преди Коледа. Предишната договорка бе мерките да не се променят преди 10 януари.

 
Франция вероятно ще трябва да отложи отмяната на някои от карантинните ограничения, както се предвиждаше идната седмица, след като спадът на новите случаи на заразяване с коронавируса зацикли. Тази негативна промяна се свързва с разрешението да бъдат отворени много магазини в края на миналия месец, съобщиха два неназовани правителствени източника, цитирани от Ройтерс.
Поставената от президента Еманюел Макрон цел да се сведе дневният ръст на заразените до 5000, за да се замени локдаунът с вечерен час, се оказа недостижима. Това би позволило отваряне на кината и музеите, а хората да престанат да попълват досадните декларации къде отиват при всяко излизане от дома си. Друго от условията бе тежко болните в интензивни отделения да спаднат под 3000. То може и да бъде изпълнено, но броят на новите случаи зацикли между 10 и 12 хиляди дневно, което "не е добра новина", каза главният здравен инспектор в страната Жером Саломон, цитиран от Ройтерс.
Друг правителствен източник свърза зациклилия спад на новозаразените с отварянето на магазините на 28 ноември в навечерието на Черния петък на големите търговски намаления. Той предупреди хората да не се самоуспокояват.
 
"Няма да можем да достигнем целите, които очаквахме, до 15 декември, за да въведем обещаните облекчения", призна той.
 
 
Правителството на Чехия, само 4 дни след смекчаването на ограниченията заради пандемията от коронавируса, взе решение отново да ги затегне, макар и незначително, заради прекратяването на положителната тенденция за спад на броя на заразените. Отрицателната промяна ясно се очерта през миналата седмица, съобщи здравният министър на страната Ян Блатни, цитиран от ТАСС.
Той информира журналистите на пресконференция в Прага, че правителството е решило да бъде съкратено работното време на ресторанти, барове и други подобни заведения до 20 ч местно време. От сряда се забранява продажбата на алкохол на всички пазари, както и пиенето на спиртни напитки на улицата.
Блатни каза също, че в парламента се внася предложение на правителството за продължаване на извънредното положение, действащо от 5 октомври, до 11 януари. Сегашният му срок изтича на 12 декември.
За последното денонощие в страната са регистрирани нови 1113 заразени с коронавируса. Общо в страната досега са заразени 546 833 души, а от усложнения, свързани с COVID-19, са починали 8902-ма. В болници в момента от инфекцията се лекуват 4179 души.
 
 
САЩ са преживели най-смъртоносната седмица заради коронавируса от април насам. Битката с новата зараза са загубили 15 000 души, съобщиха здравни служители, цитирани от Ройтерс, и предупредиха, че най-лошото предстои.
Броят на заразените за миналата седмица е се е увеличил с 19 процента, което означава 1,4 милиона инфектирани само за тези 7 дни, след отбелязания преди това известен спад заради чествания в САЩ голям празник - Деня на благодарността, поради което много центрове за тестиране за вируса останаха затворени.
Правителствени и здравни служители предупредиха, че броят на заразените и починалите ще расте още в предстоящите седмици и месеци заради това, че по празниците хората не послушаха съветите на здравните експерти и масово пътуваха и се събираха с голям брой свои близки.
 
"Мисля,че януари ще бъде ужасен, защото ще се насложат последиците от масовите празнувания на Деня на благодарността и на Коледа", каза главният експерт на САЩ по инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи.
 
През миналата седмица 10,5 процента от всички направени в САЩ тестове за вируса са били положителни, срещу 9,8 на сто в предишната, като в щатите Айова, Айдахо и Южна Дакота този процент е надхвърлил 50, посочва Ройтерс.
Много тежко е положението и в най-населения американски щат - Калифорния. Там само за един ден - неделя, бяха регистрирани рекордните над 30 000 новозаразени (срещу почти 22 000, също рекордни, в петък.
Средният дневен брой на новорегистрираните заразени през тази седмица в САЩ е 193 863, сочат изчисления на Ройтерс, базирани на официални данни по щати.
До момента в страната са регистрирани 14,7 млн. заразени с коронавируса и над 282 000 смъртни случая, свързани с Ковид-19, като и по двата показателя САЩ са на първо място в света