Комисията по вътрешна сигурност към американския Сенат разследва депутата от ДПС Делян Пеевски за опит за прикриване на нелегални плащания през посредници за наемането на американски лобисти, които да подобрят неговата репутация във Вашингтон. Освен това Комисията проверява и лобистка фирма за вероятни нарушения на Закона за регистрация на чуждестранни агенти. 

Това пише в 13-странично резюме, което лобистката компания Alexandria Group International депозирала в държавния департамент от името на братя Бобокови, пише "Капитал". Припомняме, че както Клуб Z писа още лятото - фирмата е наета от двамата обвиняеми братя с цел представяне на техния случай във Вашингтон и да лобира за подкрепа към тях. 

Въпросният документ е датиран от края на август и съдържа анализ на ситуацията в България, разследването срещу Бобокови и връзките между премиера Бойко Борисов, Делян Пеевски и главния прокурор Иван Гешев. 

Според написаното в документа Бобокови имат реална причина да търсят защита в САЩ - бизнес интересите им там, като е посочено, че те доставят акумулаторни батерии дори за НАСА, освен това имали договорни отношения с US гиганта Chevron. 

"За да оцелеят и процъфтяват, корумпираните посткомунистически режими като този на премиера Бойко Борисов трябва да контролират не само правителството, но и съдебната власт, медиите, както също така и други властови лостове. Заедно с Иван Гешев и Делян Пеевски те формират престъпен триумвират, който контролира голяма част от българското общество", коментира пред българското издание управляващият съдружник в Alexandria Group Маршъл Харис.

След което продължава: 

"Като основен олигарх на Борисов Пеевски няма морални или етични притеснения и не признава границите на закона. Неговите пипала се простират до всяко кътче на България, но и не само. Очаквано незаконната му дейност би привлякла вниманието на американските служби за борба с наркотиците и тези за финансов контрол. Нормално е и той е да се опита напразно да подобри репутацията си в САЩ, а тя е на мафиотски дон и международен престъпник."

Що се отнася до второто разследване - за лобистката фирма, наета да представлява Делян Пеевски в САЩ, то става ясно, че тя е наета още през юли 2017 година. BGR Government Affairs е подписала договор с "Авиора консулт", чийто собственик е соченият за адвокат на Пеевски - Александър Ангелов. Преди време скандалът Panama Papers, разказан в България от "Биволъ", го посочи като свързван с офшорни дружества, които по публични данни са оперирали в сферата на търговията с цигари и продукти за производството им и с оръжие.

 

Ангажирането на фирмата съвпада по време с момента, в който бившият собственик на рухналата банка КТБ Цветан Василев обяви публично, че е сезирал американските власти с искане за иницииране на процедура по т.нар. закон "Магнитски" спрямо Пеевски и тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров.