80% спад от началото на годината досега отчитат от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Оттам настояват за спешни мерки от страна на държавата.

В студиото на бТВ Борислав Хаджиев, председател на контролния съвет на БХРА, обяви, че мерките, които действат сега, са насочени предимно към "паралелни бизнеси"

"Хотелите нито са затворени, а в същото време на хората се казва не пътувайте. Спадът който отчитаме е 80% за годината до момента. Ресторанти и конгресните зали са около 30-50% от прихода. Това се очертава пагубно за бизнеса ни", заяви Хаджиев, визирайки забраната за всички заведения да работят, в т.ч. хотелските ресторанти и барове, освен ако не предоставят кетъринг услуга.

Наскоро от БХРА поискаха тази забрана (засега в сила до 21 декември) да отпадне и сравниха условията сега с "болнични стаи". Попитаха кой ще отиде в хотел, за да се храни в леглото си и призоваха здравния министър Костадин Ангелов да промени заповедта си.

Вече пропускаме няколко празника, посочи още Хаджиев. Факт - Никулден, Студентският празник 8 декември са в обхвата на забранителната заповед.

По думите му ако ски сезонът досега започваше между 5 и 12 декември, сега ще е на 21-ви.

"Ако няма удължаване на мерките, ако не стартираме до януари, 1/3 от сезона е заминал. Учениците са вкъщи, чужденците не пътуват", заяви още председателят на контолния съвет на хотелиерската асоциация.

По думите му мерките са насочени предимно към бизнесите, които са затворени със заповед, няма ефективни такива към бизнесите, които са ограничени.

"Имаш 20 готвача, 20 сервитьора и не можеш да кандидатстваш за определени мерки", твърди Хаджиев и даде пример с тези 24 лева на ден за заплати на работниците. Посочи още, че хотелиери са се възползвали от мярката 60/40, но тя все така остава насочена към служителите, не към работодателите. Хаджиев отчете още, че 30 на сто от големите хотели по курортите, направени с цел масов туризъм за чужденците, не отвориха тази година. "Много време и усилия вложихме да обучим хората си и сега сме напът да ги изгубим. В един момент може да се окаже, че бизнесът го няма", заяви още представителят на БХРА. И призова а отсрочване на кредити и отлагане на плащане на данъци и такси - нещо, което снощи вицеремиерът Томислав Дончев отрече в студиото на БНТ, че е възможно.

Хаджиев прогнозира "много тежък" зимен сезон - туристите ще са много малко, разчитаме на българите - заяви той. И допълни, че българските туристи ще търсят балнео и спа обекти, където обаче пак има ограничения "няма да могат да използват спа, басейните, ресторантите".