Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Новата проевропейска президентка на Молдова Мая Санду предложи днес Русия да изтегли войските си от сепаратисткия Приднестровски регион и те да бъдат заменени от цивилни наблюдатели по егидата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), но срещна отказ от Кремъл. 

Евентуална промяна на статуквото в Приднестровието може съществено да дестабилизира ситуацията в региона според Кремъл, който призовава да се избягват "резки движения", засягащи тази деликатна тема. Тази позиция представи днес Дмитрий Песков, прессекретарят на руски президент, запитан при какви условия руските миротворци може да напуснат Приднестровието, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Русия контактува с избраната за президент Санду по дипломатическа линия, посочи Песков в отговор на друг въпрос и напомни, че президентът Владимир Путин вече поздрави Санду по повод изборната ѝ победа.

Москва ще се съобразява с всички възможни негативни последици от евентуални резки стъпки на новото ръководство на Молдова и разчита да продължи конструктивния диалог, воден със сегашния молдовски ръководител Игор Додон, каза говорителят на Кремъл.

Песков съобщи, че Санду не е обсъдила темата предварително с Москва и спомена за "нуждата от по-балансиран подход в контекста на нашите двустранни отношения".

Санду заяви днес пред журналисти, че смята да активизира преговорите за Приднестровието във формат "5 + 2" (Молдова, Приднестровието, ОССЕ, Русия, Украйна и наблюдатели от САЩ и ЕС).

Коментари

Да се махат

Окупантите вън!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.