Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Иранският ядрен учен Мохсен Фахризаде се е движел с бронирана кола, но излизайки от нея, е бил убит с дистанционно управляемо автоматично оръжие,  съобщи днес агенция ФАРС, цитирана от ТАСС. Оръжието е било произведено в Израел, предаде по-късно иранската англоезична "Прес тв", цитирана от Ройтерс.

Ученият пътувал със съпругата си от град Ростамкола в северната провинция Мазандаран към Абсард в провинция Техеран. Придружавала го охрана с три автомобила.

Първата кола от ескорта избързала напред, за да провери ситуацията по пътя. После Фахризаде чул шум от улучили автомобила куршуми и излязъл навън, защото помислил, че има някакъв проблем с двигателя.

Молитва пред тленните останки на Фахризаде в Техеран. Снимка АП/БТА

Срещу него било стреляно с дистанционно управляемо автоматично оръжие от автомобил "Нисан" от разстояние близо 150 метра. После нисанът бил взривен. Организаторите на атентата не са били на мястото.

По данни на агенцията ученият бил улучен с четири куршума. Няколко други улучили негов бодигард. Фахризаде бързо бил откаран в болница, но лекарите не успели да го спасят. Собственикът на нисана бил напуснал Иран на 29 октомври.

Разузнавателните служби на Иран са получили информация за организаторите на убийството, съобщи днес министерството на информацията.

Информацията ще бъде оповестена по-късно, се допълва в текста, цитиран от агенция ФАРС.

Мохсен Фахризаде. Снимка АП/БТА

“Оръжието, прибрано от мястото на терористичния акт (където Фахризаде е бил убит), носи логото и спецификациите на израелската военна индустрия", е казал неназован източник пред "Прес тв".

Говорейки преди съобщението ѝ, израелският министър на разузнаването Ели Коен каза пред радио 103 FM днес, че не знае кой носи отговорността за покушението.

Иран започна погребението на Фахризаде в гробище в северен Техеран днес, предаде още "Прес тв". Министърът на отбраната обеща, че ислямската република ще отмъсти за убийството му.

В петък иранската агенция съобщи за атентата срещу Фахризаде, ръководител на изследователски център към иранското министерство на отбраната. По-късно ведомството потвърди, че ученият е бил ранен и е починал в болницата. Външният министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че има "сериозни индикации за роля на Израел" в убийството, предаде БТА.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.