Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ген. Атанасов, изборите наближават, а политическите сили вече са във видима кампания, в т.ч. „Демократична България“. Засега според социологията коалицията влиза в бъдещ парламент. Въпросът е обаче с кого ще се коалира, ако получи управленски мандат, а и ако не получи – с кои формации би сътрудничила? 

ГЕРБ трябва да бъде разрушена. Защото тази управляваща конструкция вижте докъде ни доведе. Както и да го усукват, към днешна дата България е първенец по смъртност. Да, проблемът е комплексен, но това е факт. За 10 години управление на ГЕРБ имаме четири пъти увеличение на държавния дълг. Днес държавата има 40 милиарда задължения. На първо място, важно е как една държава управлява парите си. 

Но това не отговаря на въпроса с кого бихте си сътрудничили?

Казвам защо ние не можем да колаборираме с ГЕРБ – защото те са агресивно некомпетентни и трябва да бъдат извадени от политическия процес.

В днешното парламентарно статукво няма политическа сила, с която можем да си сътрудничим. Както се казва – с едните не може, с другите не трябва.

Тогава с кои може или с кои трябва?

При това положение трябва да търсим съюзници за съвместно управление в извънпарламентарната опозиция, на която социологическите агенции отреждат място в бъдещ парламент. И тук вече всичко е въпрос на преговори, за да видим дали по основните въпроси на държавното управление имаме единомислие. Както се казва – нещата предстоят.

Да посочим конкретно: към момента социолозите отреждат място на „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, на движението, което не е партия - „Изправи се.БГ“ на Мая Манолова, която пък има общи инициативи с Отровното трио. Водите ли вече разговори с тях по посочените от вас „основни въпроси“?

Не съм упълномощен да изнасям кухнята на балкона. Наближават изборите и ние сме длъжни като национално отговорна политическа сила да търсим съюзници и да проверяваме с кого би могло да има съвместно управление, така че това е процес, който трябва да тече.

Избягвате ли да назовете сами имената на тези формации?

Не. Защото отговорът е ясен. Към момента социолозите измерват, че шанс за следващо Народно събрание имат „Демократична България“, партията на Слави Трифонов и евентуално обединение на Мая Манолова.

Има ли съгласие вътре в „Демократична България“ за водене на преговори с тези формации, или говорите в качеството си на председател на ДСБ?

Успоредно водим разговори - и с други политически сили, и вътре в нашето обединение. Когато имаме категорична позиция, тя ще бъде обявена. Аз заявявам възможността за една управленска перспектива.

Възможен ли е вариант, при който нови политически субекти, в т.ч. част от гореизброените или отделни лица като Триото, се вливат в „Демократична България“ по примера на Реформаторския блок?

„Демократична България“ трябва да бъде запазена в този си вид. Има един вариант за разширяване, но не искам да го коментирам на този етап, защото е много специфичен. За тези години, откакто сме създали ДБ в този формат, ние си изградихме добра вътрешна колаборация, така че няма нужда да търсим нещо допълнително.

Говорите за преговори с гореописаните формации, но когато от Отровното трио изпратиха покана до извънпарламентарните сили за среща за съвместни действия по наблюдение на изборния процес, се отзоваха „Има такъв народ“ и „Изправи се.БГ“, а вие оповестихте становището си по изборните теми и поискахте на свой ред подкрепа. Това каква заявка беше?

Много е важно да се концентрира обща сила за наблюдение на изборния процес. Аз съм твърд привърженик на това, че трябва колкото може повече политически сили, които не са свързани със сегашното управление, да бъдат мобилизирани за наблюдение на изборния процес. Водим постоянни разговори и вътре в обединението, и със силите отвън по какъв начин да обединим усилията за наблюдаване на изборния процес. В този смисъл това, което вече имаме изработено в ДБ - онлайн платформа и пр., просто го предлагаме като готов продукт – да бъде използван.

Тоест не правите заявка "ние сме по-силни, по-големи, по-разпознаваеми и вие припознайте нас, а не обратното", както изглежда отстрани? По време на уличните протести също стояхте отделно от Манолова и Триото.

Както искате го разбирайте. Просто имаме много по-далечна подготовка от тези, които сега се сетиха, че трябва да се наблюдава изборният процес.

Все пак как ще обясните на вашите симпатизанти общи действия с Мая Манолова например с оглед миналото й – зам.-председател на Народното събрание от БСП по времето на кабинета „Орешарски“, участието й в избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, т.нар. Костинбродска афера и др.?

Да не слагаме рибата преди тигана. Нека първо Мая Манолова да влезе в парламента, да заяви програма, да заяви позиции.

За мен е важно какво мислят тези политически сили за енергийните проекти, за външната ни политика – ориентацията Изток–Запад, какво мислят за НАТО. Във вътрешнополитически аспект е важно готови ли са тези сили да подкрепят законодателни действия за решителна борба с корупцията, което изисква и радикални промени в съдебната власт.

Мнението ви по тези въпроси е известно и то е близко до идеите, обявени като основополагащи от новопоявилата се партия „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов. Водите ли разговори и с „бившия втори“ в ГЕРБ?

Същото е и с Цветанов – да влезе Цветанов в парламента, да му видим програмата и тогава ще обсъждаме. Защото само разграничаване към днешна дата от порочните практики на ГЕРБ не е достатъчно.

Аз мисля че и той, и хората, с които гради партията си, много добре си дават сметка с какъв багаж влизат в политическия процес. В крайна сметка Цветанов беше дясната ръка на Борисов до вчера. 

На няколко пъти заявихте как говорите, обсъждате и пр. вътре в самата коалиция ДБ, но често оставаме с впечатлението, че действате поединично. Председателят на „Да, България“ Христо Иванов прави живи включвания от различни точки на страната, организира онлайн дискусии и др., вие пък предпочитате да давате телевизионни интервюта. Не ви виждаме често заедно. Сплотени ли сте наистина, или всяка формация „гони собствения си интерес“?

„Демократична България“ е сплотен проект, който ще се яви на предстоящите избори, и това е категорично. Бих казал така: нямаме никакви различия по стратегическите цели, по някои от тактическите прийоми сигурно имаме различна практика, традиции и виждания. В това няма нищо лошо, защото многообразието е по-полезно от еднообразието.

Коментари

То е ясно накъде!

Да припомним някои постулати: 1. Не всички русофили са комунисти, но ВСИЧКИ комунисти са русофили (точният термин е "русороби", ама нейсе! 2. Бивш комунист, бивш негър и бивша проститутка няма. - МаяМа си е комунистка в червата. - Станчо Учиндолски-Чалгаря е много зле прикрит русогъзоблизец! - Триото отровни плужеци са комундета, и то потомствени, и то от сой! Така че, посоката за ДБ е ясна - или към Москва, или вънка от чадъра! Да видим какво ще изберат. Макар че какъвто и да им е изборът - антикомунистическата десница е мъртва, убита от новото ОФ, а.к.а коалиция "Франкенщайн"!

Ako "антикомунистическата десница е мъртва", ...

то тя е убита не "от новото ОФ, а.к.а коалиция "Франкенщайн"", а от активната работа на КГБ/ДС/ДПС, които иначе се правят на умрели лисици, но задкулисно непрекъснато въртят номера на лековерните българи. Връзките и сътрудничеството на ДПС с руските служби е повече от известно, а на последък и най-безцеремонно демонстрирано. Партията на Гоце Параванов е най-яркия изразител на руските интереси в родината, от средата на червените, но това съвсем на значи, че в БСП, а и в други измислени ужпартии руското разизнаване няма свои агенти. Благодарение на активната намеса на Масква в нашите вътрешни работи, руски мекерета на родната политическа сцена никога не са липсвали.

Всяка поява на този...

гном и на врадясалото ъъъъъъъъ-кащо Боикикиевче гони по 200-300 гласоподаватели на десницата.

И като се събудиш....краката ти отвити!

Твоите некадърни заклинания май вършат доста добра работа по набиране на нови симпатизанти на ДБ. Виж си резултата под писанието ти.

Коалицията трябва да е в Дясно

Коалицията трябваше да е в дясно от центъра - СДС, КОД, ДСБ, ГЕРБ, НФСБ..... срещу БСП, Радев, Бабикянци, ДПС, МаяМа, Славчу, Копейкин и сие. Така повече десни ще да гарантират, че ГЕРБ няма да решават сами и да задават правилни политики и контрол. Защото все пак при тези простотии от опозицията напоследък, ГЕРБ пак ще са първи.
Бял Полуовес Вожд's picture
Бял Полуовес Вожд
Бял Полуовес Вожд

Твърде сте наивен,

г-н Мавродинов. И неадекватен. Първо - ГЕРБ са второто БСП и няма сила на света която да ги изправи един срещу друг. Те са едно и също. Заяжданията м/у Курнелия и Тиквата пред камерите и микрофоните са наркотик само са лапнишараните. СДС няма нищо общо с "онова" СДС - сигурно ме разбираш. Още от времето на Емил Кабаиванов се очерта като криентелистка група която си търси "шлифер" за който да се гепне. КОД е кух проект на Петър Москов и на още 5-има фантазьори. Без бъдеще. НФСБ пък е антибългарска резидентура внедрена и поддържана отвън. По хибридките може да се направи обосновано предположение откъде.
Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

ГЕРБ е тумор

за българската държавност, който трябва да бъде изрязан из основи. Най-долните и прости комунистически подмазвачи от строя преди 89-та, които ставаха само за шофьори и чистачи. На фона на страхливия и криещ се по горски паланки е*ач на манекенки - Борисов, Мая Манолова поне води битките си открито и докрай.
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Поздравления за точното

Поздравления за точното мнение. ГЕРБ е чума, отрова, посредственост и поквара непозната досега в българската история.
 's picture

Васисуалий Лоханкин

Нищо смислено в приказките на Атанасов

Атанасов, вие с Радан: • закопахте ДСБ; • подложихте се на Бойкикев; • влязохте в самоубийствена коалиция с "Да(й), България"; • отблъснахте симпатизанти на ДСБ; • обезличихте ДСБ; • нямате ясна геополитическа ориентация – не протестирахте срещу "Турски поток", АЕЦ Белене, срещу изстъпленията на пРезидента.

Я какви клетви реди пък този!

Правиш се на ядосан десен, но си открит като разтворена книга. Приличаш на онази от стар комунистически сериал дето била готова за борьбата да даде всичко. Ми дай го де! Организирай нова дясна партия в която да събереш всички ей такива изтърсаци-руски тролове и давай напред в...борьбата!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.