Израелският премиер Бенямин Нетаняху тайно е летял до Саудитска Арабия вчера, за да се срещне с престолонаследника принц Мохамед бин Салман и американския държавен секретар Майк Помпео, съобщават израелски медии, цитирани от Би Би Си и Ройтерс.

Според съобщенията на израелското обществено радио "Кан" и на военното радио данни от проследяването на полети показват, че бизнес самолет, използван преди от Нетаняху, е летял до град Неом, където принцът и Помпео са провели разговори.

Член на израелското правителство и на управляващата консервативна партия Ликуд потвърди медийните съобщения и определи срещата като "невероятно постижение", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Самият факт, че тази среща се състоя и това стана публично известно, макар засега и полуофициално, е от голямо значение", каза министърът на образованието Йоав Галант за военното радио.

Саудитският външен министър Фейсал бин Фархан обаче отрече в туитър Нетаняху да се е срещал със Салман. Във въпросната среща са участвали само саудитски и американски представители, написа той.

Ако действително се е състояла, това е първата известна среща между лидерите на историческите врагове в Близкия изток, които САЩ се опитват да накарат да нормализират отношенията си. И Израел, и Саудитска Арабия са традиционни съюзници на САЩ в региона.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп в края на изтичащия си мандат успя да посредничи успешно за установяване на дипломатически отношения между Израел и Обединените арабски емирства, Бахрейн и Судан.