На 61 години днес почина популярният футболен треньор Никола Спасов. През последните три седмици той се лекуваше от двустранна бронхопневмония в болницата в Монтана, след като беше диагностициран с коронавируса.

Спасов беше треньор на "Монтана". А най-големият успех в кариерата му е драматично спечелената Купа на България начело на "Черно море" през 2015 г. с 2:1 срещу "Левски" на финала в Бургас.

Никола Спасов, наричан Адмирала, е роден на 15 декември 1958 г. в София. Играе като нападател, защитава цветовете на столичния "Локомотив", "Дунав" (Русе), "Черно море", "Левски", "Спартак" (Варна), португалските "Фейренсе", "Салгейрош", "Пасош де Ферейра", "Бейра Мар" и "Рио Аве". На Иберийския полуостров си вади хляба в периода 1987-1993 г. Шампион е на страната ни с Локо през 1978 г. - последната титла на столичните железничари.

Никола Спасов е най-успешният треньор в историята на "Черно море".

В "А" група записва 163 мача и 59 гола.

Той е един от първите български футболисти, пуснати зад граница още по времето на комунизма. Кариерата му завършва в "Черно море" през 1994 г., а това е и клубът, с който ще бъде запомнен най-вече като треньор. "Най-успешния треньор на варненския футболен клуб, превърнал се в легенда за “моряците”, както гласи съболезнователното съобщение на сайта на клуба.

Работил е също в Испания, Португалия, Казахстан и Македония, а в България е ръководил "Светкавица" (Търговище), "Спартак" (Варна), "Калиакра" и "Царско село" от 2018-а до 2020 г. и 2016-2017 г. Периодите му в "Черно море" са четири, включително като помощник в първите години. Оттам и прякорът Адмирала. През 2008 г. неговият "Черно море" играе на финала за Купата и губи от "Литекс". На следващия сезон "моряците" вземат бронзовите медали в шампионата - за първи път от 56 години насам.

Триумфът идва шест години по-късно и ще бъде запомнен с това, че "Черно море" остана с човек по-малко още в 38-ата минута и губеше от "Левски" с 0:1 на финала на стадион "Лазур" в Бургас. Стигна до равенство в добавеното време, а в края на продълженията направи и пълен обрат.

Месеци по-късно варненци спечелиха и Суперкупата с 1:0 в мача срещу шампиона "Лудогорец".

С Никола Спасов като старши "Царско село" влезе в Първа лига. Това лято той стана наставник на "Монтана". В тима имаше заразени и неколцина футболисти и служители, когато бе обявено, че специалистът е инфектиран.

Никола Спасов (вляво) начело на "Царско село" при паметната победа срещу ЦСКА-София миналата зима.

Никола Спасов беше колоритна фигура в българския футбол - от локомотивската школа, дала на родния футбол големи личности. Той беше мъжкар. Освен безспорните си качества на треньор и лидер, бе винаги отзивчив, с добри обноски, не мрънкаше, не се оплакваше. Приятен събеседник и толерантен човек.

Светъл му път...

Клуб Z изказва съболезнования на близките на Спасов.