Настоящия специален координатор на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов бе официално номиниран за андидат за поста специален пратеник на новия генерален секретар на ООН за Либия. Новината бе обявена от генералния секретар на Организацията Антониу Гутиериш.

Не се очаква 15-членният Съвет за сигурност на ООН да изрази някакви възражения срещу кандидатурата, посочва ДПА, цитиана от БТА.
Младенов ще замени на този пост ливанеца Гасан Саламе, който неочаквано се оттегли през март, след две и половина години работа, като се позова на здравословни проблеми.

По-рано през деня САЩ също определиха  Младенов за най-добрия кандидат за поста специален пратеник на новия генерален секретар на ООН за Либия. Това заяви на заседание на Съвета за сигурност постоянният представител на САЩ при ООН Кели Крафт, предаде ТАСС.

Нови специални пратеници се назначават от генералния секретар на ООН, но само след единодушното одобрение на кандидатурата от Съвета за сигурност.

Нови специални пратеници се назначават от генералния секретар на ООН, но само след единодушното одобрение на кандидатурата от Съвета за сигурност.

"В този ключов момент за политическия процес е особено важно незабавно да се назначи човек, който има богат опит в преговорите, на поста специален пратеник", отбеляза Крафт. "Николай Младенов е правилният избор за тази роля."

Тя добави, че САЩ са "готови за преговори с генералния секретар и Съвета за сигурност на ООН относно кандидатури от Африканския регион за длъжността координатор на специалната мисия на ООН в Либия".

По-голямата част от членовете на Съвета за сигурност призовават да не се отлага назначаването на нов преговарящ за Либия.

"Призоваваме генералния секретар да назначи специален пратеник възможно най-скоро. Този процес е неоправдано бавен", каза в речта си Василий Небензя, постоянен представител на Русия при ООН.

По-рано САЩ настояваха да разделят ролята на специалния пратеник на ООН за Либия на две позиции: специален пратеник, отговарящ за преговорите, и координатор, отговарящ за мисията на ООН. Преди месеци редица африкански държави в Съвета за сигурност протестираха срещу избора на Младенов и настояваха, че представител на Африканския регион трябва да заеме водещата позиция в преговорите.

По данни на "Франс прес" изявлението на Крафт идва след отказ на африканските държави да блокират издигането на Младенов. 

През юли руският външен министър Сергей Лавров обяви, че както външният министър на Алжир, така и бившият външен министър на Гана, са били предложени за поста специален пратеник, но САЩ отказаха да ги подкрепят.

Младенов е специален координатор на ООН за близкоизточния мирен процес от 2015 г. насам и представляваше генералния секретар във всички политически и дипломатически усилия за намиране на решение между Израел и палестинците. Преди това бе специален представител на мисията на ООН в Ирак, като зае поста си няколко месеца след оставката на първия кабинет на Бойко Борисов, в който бе външен министър.

Сраженията в Либия между двете основни воюващи страни (Правителството на националното съгласие, признато от ООН, и Либийската национална армия - водена от Халифа Хафтар) спряха за 90 дни, като се водят преговори за провеждането на избори през декември 2021 г.