Задържането на президентския съветник по сигурността и отбраната Илия Милушев на 9 юли 2020 г. е било незаконно.

Това реши Софийският районен съд и отмени заповедта за 24 часа полицейски арест, изпълнена тогава, съобщи правният сайт "Де факто"

Съдия Петя Данаилова обяснява в мотивите си за решението, че задържането на Милушев е било постановено в нарушение на Закона за МВР, защото липсват каквито и да било конкретни данни, сочещи Милушев да е извършил престъпление или да е бил съпричастен към такова. В случая – няма и намек за обосновано предположение за причастност на съветника на Румен Радев към твърдяното в заповедта за задържане разгласяване на държавна тайна (чл. 357 НК).

Припомняме, че съветникът на Радев бе задържан по време на демонстративната акция с нахлуването на “Дондуков” 2 на спецпрокурори, военни обвинители и служители на Бюрото за защита към главния прокурор на 9 юли. Задържан бе и президентският секретар Пламен Узунов. Обвинения получиха на следващия ден, а прокуратурата им определи гаранции. Акцията в президентската институция бяха един от поводите за старт на масовия граждански протест, продължил ефективно повече от 100 дни, с искане за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

През октомври по повод предложените от депутатка от Европейската народна партия (ЕНП) поправки в резолюцията на Европейския парламент за върховенството на правото в България и изричното настояване в нея да се включат “замесените в криминални действия”, проверка на "Де факто" установи липсващ развой в производствата срещу Милушев и Узунов, припомня правният сайт. Едното от цитираните и тогава дела бе именно срещу заповедта за задържането му. Това е и първото съдебно развитие по поредицата от казуси. Решението на СРС не е окончателно, може да бъде обжалвано пред АССГ. 

Заповедта за принудителната административна мярка срещу Милушев “задържане за срок до 24 часа” е издадена от началник група в сектор на СДВР. А като основание са посочени “данни за извършено престъпление по чл. 357 НК” по разследване на столичната военноокръжна прокуратура. И дотам. Факти, данни, дори бегла конкретика за криминалния “размах” на съветника няма. В докладна съставителят на заповедта пък е посочил, че арестът на Милушев е бил разпореден устно от прокурор преди влизането в кабинета му на “Дондуков” 2. За това е свидетелствал пред съда и е участвал в акцията полицай, става ясно от материалите по делото. С други думи - решението да се щракнат белезници на президентския кадър не е зависело от резултатите от претърсването, било е предизвестено, обясняват от "Де факто".

“Отразяването, че задържането е във връзка с конкретно производство за престъпление по чл. 357 НК, не обвързва съждение за налични данни Илия Милушев да е съпричастен към извършването му. В заповедта трябва да е посочено не само правното основание, но и конкретни фактически обстоятелства. В случая в обжалваната заповед липсват обективирани каквито и да било факти и обстоятелства за наличието на конкретни и обективни данни, сочещи на обосновано предположение, че лицето, спрямо което е постановено задържането, е извършило или е съпричастно към извършването на престъпление по чл. 357 НК“, категоричен е съдът.

Нещо повече – безспорно е установено, че в края на юни Милушев три пъти е бил разпитван по делото на военната прокуратура и се е отзовавал на всички изпратени му призовки като свидетел. Тоест процесуалното му поведение е било безупречно и очевидно нищо не е налагало да бъде задържан като принудителна административна мярка по Закона за МВР.