СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Златната статуетка “Бамби Милениум” - най-престижната германска медийна награда за особени заслуги, тази година беше присъдена на Михаел Шумахер, седемкратен световен шампион на “Формула 1”.

Михаел Шумахер пострада тежко на ски преди близо година.

Призът, представляващ златна сърна, се връчва в 20 категории на хора, развълнували света с изключителни заслуги през годината. Сред отличените с “Бамби” са Хелмут Кол, Майкъл Джексън, Том Круз, София Лорен и други видни представители от средите на културата, музиката, политиката и спорта.

На снощното 66-то издание на връчването на статуетката, състояло се в Берлин, цялата зала се изправи на крака при обявяването на призьора на “Бамби Милениум”. 

В аргументацията на журито е записано: “Наградата “Бамби Милениум” се присъжда на Михаел Шумахер заради изключителния му талант и огромната му амбиция, превърнали го в спортист на столетието. Мечтата на малкото момче от Керпен стана реалност. Като спортист Михаел Шумахер е легенда и въпреки това остана земен човек, привързан към семейството си. И това въпреки световната слава.”

Честта да произнесе слово бе отредена на пилота от “Формула 1” Себастиан Фетел (27 г.) Той изрече развълнувано: “Скъпи Михаел, ти си моят идол. Опознах те и като човек и приятел. Тази дружба ме прави щастлив и горд, но и тъжен. Колко много ми се иска лично да ти връча тази награда. Като човек и спортист ти постигна много. Поздравяваме те с високата награда, която напълно заслужаваш!”

Както е известно, преди близо година Шумахер получи сериозна травма при падане на ски във Френските Алпи. Лечението му продължава.

Неговата златна статуетка “Бамби Милениум” снощи получи мениджърката му Сабине Кем.

“Благодаря от името на Михаел Шумахер. Неговото семейство е особено радостно, че чрез тази награда погледите отново се насочват към човека Михаел, който в продължение на повече от 20 години направи толкова много на спортното и общественото поприще. Михаел винаги е бил борбен. Неговата издръжливост и борбеният му дух ще му помогнат и сега”, изрече Кем.

“Бамби” за благотворителност получи датската принцеса Мери, съпруга на престолонаследника Фредерик. На сватбата им на 14 май 2004 г. младоженците са получили като подаръци над 1 милион евро. Австралийката Мери решава да основе фондация в помощ на страдащите от насилие жени и деца. Това тя прави и до днес. С парите от фондацията й се изграждат домове, където изстрадали майки могат да отглеждат спокойно децата си. Строят се и детски градини и училища, отпускат се стипендии.

Датската принцеса Мери разговаря със страдаща от рак майка и детето й при визита в родната си Австралия.

“Принцеса Мери живее от слънчевата страна на живота, но тя никога не забравя онези, които са в сенчестата”, аргументира се журито.