"Приятели, спорът ни с ГЕРБ за детските надбавки предизвика голям интерес и затова се радвам да споделя с вас, че сме на път да го решим по начин, който защитава интересите на всички български деца, а и на полицаи и лекари."

Това обяви съпредседателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов (ВМРО) в профила си във фейсбук. И видно от съобщението, има "ново 20" - вместо детски надбавки за всички сега се предлага - данъчно облекчение. Или своеобразно "семейно подоходно облагане". Според изчисленията на Веселинов надбавките остават за семействата с най-ниски доходи, а останалите би трябвало да "спестяват" по 37,50 лв. месечно.

Както Клуб Z писа, въпреки че месеци наред широко бе прокламирано и от премиера Бойко Борисов, и от социалната министърка Деница Сачева, че всички родители ще получат детски надбавки от по 40 лв. (за едно дете) - без подоходен критерий, депутатите от ГЕРБ предлложиха между двете четения на бюджета за следващата година промяна: подоходният критерий все пак да остане, като се увеличи както размерът на помощта, така и самият доходен критерий. 

Мотивите бяха, че богатите семейства дефинирали мярката "като обида към тях". Така щял да се освободи и ресурс от близо 205 млн. лв. за малко увеличение на възнагражденията в МВР и за медицинските лица.

От ВМРО възразиха - предложението не е било съгласувано с тях. Всички деца трябвало да получат надбавки, обявиха те. Полицаите пък излязоха на протест и поискаха оставките на депутатите от ГЕРБ, внесли предложението: (а) защото не отразява исканията им за повече възнаграждения и (б) защото с него ги противопоставят на децата.

От обявлението на Искрен Веселинов сега разбираме, че е имал "конструктивен разговор" с министъра на финансите Кирил Ананиев. "Обединихме се около мнението, защитавано от ВМРО, че всички български деца трябва да получат държавна подкрепа" - посочва Веселинов. И описва около какво конкретно са се обединили:

"Вървим към втория вариант, предложен от мен преди няколко дни - тези от семейства с ниски доходи да бъдат подпомагани чрез Закона за семейните помощи за деца и т.нар. детски надбавки, а всички останали да получат данъчни облекчения в същия размер - т.е. възможност родителите да намалят с 4500 лв. годишната си данъчна основа за всяко дете, респективно в резултат по 450 лв. годишна подкрепа."

Това на практика е т.нар. семейно подоходно облагане, което предизвиква противоречиви мнения сред експертите. Според "обединителното" предложение семействата с по-високи доходи могат да получат визираното облекчение, когато попълват данъчните си декларации за следващата година. Данъчно облекчение (в размер на 20 лева) и сега има. За него се попълва отделен документ към годишната данъчна декларация и родителят изрично трябва да заяви, че иска да се възползва.

Иначе за семейно подоходно облагане неотдавна се обявиха отново от БСП, като лидерката Корнелия Нинова направи следното изчисление: "Родител получава 1000 лв. заплата и дължи 100 лв. данък върху доходите си като физическо лице. Ако има едно дете, му се приспадат 50 лв. и плаща 50 лева. Ако има две деца - не дължи данък. Така у активните и работещи хора остава по-голям разполагаем доход в помощ на семейството." Още през 2017 г. от Института за пазарна икономика коментираха това предложение на левицата като реална отмяна на плоския данък за една голяма част от данъкоплатците.