Няколко месеца след като премиерът Борисов лично разпореди да се прекратят действащите договори за т.нар. студен резерв за гарантиране на електроенергийната система на страната, няколко депутати от управляващата ГЕРБ, начело с председателя на енергийната комисия Валентин Николов, внесоха поправки в Закона за енергетиката, които тотално ще премахнат използването на тази практика. 

Новото предложение идва, след като първоначално парламентът реши да даде възможност на енергийния министър със своя заповед да разпорежда държавната ТЕЦ "Марица изток 2" да предоставя студен резерв, когато това е нужно. Промените в Закона за енергетиката, прокарани по ръба на законовата процедура за ремонт в закон, бяха приети от парламента тогава по спешност - чрез нямащия нищо общо с темата закон за местната власт. И влязоха в сила от 1 август.

До нуждата от промяна на регламента се стигна заради всеизвестния ТЕЦ-Варна, собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, по инициатива на коалиционния партньор на ГЕРБ Валери Симеонов. Това "отменяне" всъщност се състоеше от спиране на търговете за студен резерв, за да не вземе ТЕЦ-Варна отново да кандидатства и така да се създаде ново обществено напрежение покрай "подаръците" от няколко десетки милиона за Доган. От ГЕРБ сами признаха още тогава, че решението е политическо, както и че не е в синхрон с изискванията на ЕС за конкуренция. Обявиха обаче, а така е записано и в гласуваните текстове, че положението с липса на търгове и конкуренция е "временно" - до юли догодина, когато се очаква въвеждане на нов механизъм за гарантиране на нужните количества ток.

Така именно се стига и до новото предложение, което пък смята напълно да премахне института на студения резерв. Занапред операторите в мрежата ще си осигуряват нужните резерви, като сключват договори за допълнителни услуги на пазарен принцип и след търг. Това обаче ще става с активни и вече произведени мощности, а както бе при студения резерв - да се плаща на тецове, които не произвеждат нищо и които трябва да се включат чак ако операторът има нужда от подкрепа. 

Според вносителите именно тази поправка била още една стъпка към пълната либерализация на пазара и въвеждането на т.нар. механизъм за капацитет, което позволявало на всички производители да участват в една "конкурентна процедура", която пък от своя страна щяла да повиши ликвидността на пазара на еленергия.