Очаквам през зимата да се похарчат много повече средства за справяне с кризата, това ще се отрази в много по-бавно и слабо възстановяване. Това каза бившият министър на външните работи и евродепутат, член на АБВ Ивайло Калфин пред Дарик радио. 

"Правителството предприемаше мерките, включително и икономическите, все едно това е криза, която ще мине за два месеца. За съжаление, лятото беше изпуснато за много мерки, които трябваше да се вземат. Ние виждаме, че когато има натиск върху една система, както е здравната, всичките и дефекти се показват и сега сме свидетели на това нещо. Това не може да се каже добро управление на кризата от гледна точка на това спокойни ли са хората, че ако нещо им стане, ще има кой да им каже дали им има нещо и да получи адекватна грижа", коментира Калфин.

И допълни:

"Европейските страни изляха огромни пари в началото на кризата, за да могат да поемат първия шок и сега са много по-подготвени. България точно обратното - очевидно, заради предизборни цели в началото се говореше за страшно много пари, а всъщност се похарчиха много малко. До този момент е така. Очаквам зимата да се похарчат много повече средства. Това ще се отрази в много по-бавно и слабо възстановяване".

Калфин изтъкна, че за да може бизнесът да работи страните в ЕС в началото са давали пари на всеки.

"Без особени критерии. България пропусна този етап и доста от фирмите в момента са в доста тежко състояние. Пазарът е много свит. Има очаквания за криза. Хората са си свили разходите, потреблението е ниско. Това се отразява на фирмите. Те почват да влизат в структурни проблеми. В Европа се подпомагат основно тези, които имат мултиплициращ ефект. Така че аз очаквам правителството, когато предприема мерки, да каже какъв ще бъде ефекта не само в брой запазени работни места, а за цялата икономика. Такива анализи липсват в България. На практика се изливат едни пари. Трябва да се сипват държавни пари в икономиката в момента при свитото потребление, само че това се прави доста хаотично и съответно неефективно", коментира Калфин.

Той обясни, че социалната политика е политика, в която трябва да се подпомагат хората с по-ниски доходи, за да бъде тя ефективна. Калфин добави, че би направил безплатни детските ясли и детските градини за всички деца и да бъде публична услуга, а не да се раздават пари, които ще се обезценят.