"Не е изключена опасността от започване на нова студена война заради агресивните действия на Русия."

Това заяви днес външният министър Даниел Митов при официалното откриване на Годишната конференция по сигурността в София. Организатори на събитието са Българската академия на науките и Софийският форум за сигурност.

"Агресията на Русия в Украйна, погазването на международното право, преначертаването на картата на Европа в XXI век, генерирането на нови замразени конфликти - всичко това е директна провокация срещу европейските и евроатлантическите ценности. Налагането на геостратегически избор на суверенна страна е недопустим акт според нормите на съвременните международни отношения", каза Митов.

Според него България като член на ЕС и НАТО трябва да развие ясно разбиране за политическите процеси, а икономическата, енергийната и друга обвързаност на страната ни не следва да препятстват вземането на важни стратегически решения. В настоящата криза зачитането на международните норми и принципи е от първостепенно значение.

Дипломат номер 1 изтъкна, че от една страна, в Източна Украйна руските агресивни действия правят опит да се пренапишат международните правила и да се създаде сфера на влияние. От друга страна, на юг действат екстремистки групировки, които използват брутално насилие, за да отстояват властта си в териториите под техен контрол.

В този сложен контекст ние и нашите партньори имаме една обща и трудна задача - да останем силни, единни и готови да се справим с тази съвкупност от предизвикателства", изтъкна българският външен министър. "За да гарантираме националната си сигурност в условията на нарушен баланс в региона на Черно море трябва да отчетем необходимостта от отделянето на значително време и средства за изграждането на ключови военни способности. Това е важно и заради ангажиментите, произтичащи от Вашингтонския договор."