Публика на спортни събития на открито и закрито няма да има поне до 30 ноември - министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов издаде нова заповед, след като предишната забрана изтече днес, 12 ноември.

Единственото изключение е тенис турнирът "София оупън", който приключва в събота, а в "Арена Армеец" има рестрикции и местата са ограничени. 

Така предвиденото засега на 21 ноември дерби ЦСКА-София - "Левски" ще се играе пред празни трибуни. Освен ако не бъде отложено, каквато вероятност е налице по желание на "Левски" заради голям брой заразени.

"Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на закрито и открито се провеждат без публика, пише в заповедта на МЗ. - Изключение се допуска по отношение на международния турнир по тенис Sofia Open 2020, като настаняването на зрителите е най-малко през две седалки, при спазване на физическа дистанция от 1,5 метра и задължително носене на защитни маски за лице."

Българският футболен съюз обяви на сайта си, че е взел решение да преустанови първенствата в Елитнте юношески групи до 15 и 17 години, както и турнирът за Купата на БФС, който също е за подрастващи.

Ръководството на централата се е съобразило с препоръка на Медицинската й комисия, която влиза в сила от 13 ноември. Причината е "влошената епидемиологична обстановка в страната и големият брой новорегистрирани случаи на заразени с COVID-19 в детско-юношеския футбол".

Въпросните първенства и турнири ще се доиграят през пролетта на следващата година, се казва още в съобщението. Всички структури на БФС в страната са в готовност да предприемат мерки за преустановяване и на други шампионати в аматьорския футбол - на местна почва.

Елитните юношески групи до 15 и 17 г. се провеждат на национално ниво, като форматът им прилича на този от някогашната А група. Разделени са на географски принцип - Изток и Запад. Засега мачовете в Елитната U19 остават.

Взето е и решение, което касае мъжките отбори в аматьорския футбол и пряко съботния двубой за Купата на България между ЦСКА-София и "Ботев" (Ихтиман). При срещи с професионалисти тези тимове трябва да представят отрицателни PCR изследвания, направени не по-рано от 1 ноември 2020 г. В противен случай ще бъдат счетени за нередовни и няма да се допуснат до даден мач.

Това означава, че в "Ботев" (Ихтиман) трябва се тестват, ако искат да гостуват на "Българска армия" за сблъсъка, който трябва да е дебют на новия старши треньор на "червените" Бруно Акрапович.