Договорът с германската компания Fr. Lürssen Werft GmbH&Co. KG за строеж на два многофункционални военни кораба за преовъоръжаването на Военноморските сили днес бе подписан от вицепремиера Красимир Каракачанов. Стойността на поръчката е малко под 1 млрд. лв. - 984 000 000 лв. с ДДС, като според одобрения още през 2018 г. проект за инвестиционен разход се предвижда разсрочено плащане за период от 9 години. 

Германците бяха класирани за изпълнител на проекта в конкуренция с италианската компания FINCANTIERI S.p.A. Според информация от военното министерство изборът е такъв, защото офертата от Апенините не попадала в рамките на финансовия "таван" по проекта.

Италианците обаче обжалваха решението пред съда - "заради груби нарушения" в процедурата, но без успех - Върховният административен съд отказа да гледа делото с аргумент, че решението не подлежи на съдебен контрол, защото е решение на правителството, свързано с националната сигурност (става въпрос не за търг, а за инвестиционен проект, който се реализира от изпълнителната власт - б.р.).

Двата многофункционални модулни кораба - по договор, трябва да бъдат доставени през 2025 и 2026 г. Строежът им пък ще бъде извършен на територията на България в корабостроителен завод МТГ "Делфин". Той бе сред кандидатите за изпълнител на инвестиционния проект. При първия опит дори бе избран, но отказа да подпише договора за изпълнение заради това, че в крайната сума беше включен и ДДС, което правеше договора неизгоден.

 

"С този проект, който днес беше разписан под формата на договор, направихме втората крачка към модернизация на българската армия след подписването на договора за придобиване на нови изтребители", обяви днес Каракачанов по време на церемонията. 

Неотдавна министърът на отбраната твърдеше - по време на посещение във Варна, че се прави опит за саботаж на проекта, с който ще се осигурят два от нужните поне 4 многофункционални кораба за ВМС и заподозря "политически интереси". Не каза откъде идват. Той изтъкна, че зад това стоят интересите на политическа партия, но без да я назовава.