Около 37 на сто от българите не искат да си поставят ваксина срещу коронавирус, когато тя бъде готова.

Такова изследване на СЗО цитира по бТВ доц. Михаил Околийски, който представляла Световната здравна организация в България. 

Доц. Михаил Околийски. Снимка БНР/Личен арихв

"Разчитаме единствено ваксината да ни помогне и да ни даде мощно оръжие в борбата с коронавируса, защото в момента данните са доста песимистични", добви той.

В понеделник имаше съобщение от Pfizer и BioNTech, че първите резултати от изпитанията в последната фаза сочат над 90 на сто ефективност.

 

Според доц. Околийски причините се коренят във фалшиви вярвания в конспиративни теории, че ваксината има някакви други намерения. В България имунизирането е традиционно ниско, припомни той.

Изследването на СЗО, което е осъществено на няколко вълни, показва още, че българинът става все по-мнителен. Проучванията са правени през определени периоди - юли, октомври, и се вижда, че скепсисът се е увеличил.

"Надявам се рязкото увеличение на случаите да вразуми хората, че това е много сериозно и и те да се убедят, че ваксината е нещо полезно", коментира още доц. Михаил Околийски.

Според него неспазването на мерките не е, защото сме недисциплинирани или много лоши европейци, а е знак за това, че нещо с психиката ни скърца.

„Ние се чувстваме тъжни, депресирани, често хаотични и един от знаците за това е неспазването на мерките“, обясни експертът.

По думите му в България безпомощност има при около 62% у хората, а страх - при около 60%. Субективното преживяване за стрес и липсата на изход води до увеличена употреба на алкохол при мъжете, а при жените - на непредписани от лекар медикаменти, обезболяващи, обясни доц. Михаил Околийски.

Алкохолът води до повишени нива на агресия и има взрив на сигнали за домашно насилие, а 17 жени са били убити от партньорите си от началото на пандемията, посочи още той.