Нова порция отпуснати пари - този път в образованието, и приемане на план за действие на България след "Брекзит" от началото на 2021 г. Плюс прогноза, че по отношение на напускането на ЕС от Великобритания се върви към план Б - тоест липса на сделка. 

Тези две точки наред с новите мерки покрай пандемията, свързани с разкриването на нови болнични легла, обяви премиерът Бойко Борисов чрез изявления и видео в профила си във фейсбук. Заседанията са онлайн и заради епидемичната обстановка, и заради това, че министър-председателят е с коронавирус. Лекува се у дома и продължавата да изпълнява задълженията си. 

Борисов констатира: 

"Продължаваме да наливаме пари в образованието." 

И обясни, че става дума за сумата от 2,3 млн. лв., която ще бъде отпусната на общините за реализация на 4 образователни програми. С парите ще се ремонтират 7 професионални гимназии и средни училища и ще се подпомогнат 125 училища за дейности по проследяването на личните постижения на учениците. Общо 153 учебни заведения ще получат пари за подготовка и обучение на екипи, които да помагат за по-плавния преход между отделните етапи на обучение.

149 750 лв. пък отиват за Астрономическата обсерватория в Димитровград - тя ще бъде оборудвана с нов дигитален планетариум.

Парите се отпускат в рамките на действащия бюджет. И "наливането" им няма общо с анонса от снощи, с който Борисов "разпореди" депутатите от управляващото мнозинство да направят промени в бюджета за 2021 г. между двете му четения - за увеличение на заплатите на служителите на МВР с 15% догодина, на медиците - с конкретни суми за лекари, сестри и санитари, отпускане на нови суми за детски надбавки. Анонсът за МВР дойде дни преди планирания протест в неделя.

"За съжаление към момента е по-вероятно да няма сделка за "Брекзит"

"Брекзит" е изключително важна тема, но за съжаление към момента е по-вероятно да няма сделка между ЕС и Великобритания.

Затова трябва да сме готови. На днешното заседание на Министерския съвет приехме план при "Брекзит" със или без сделка. Той предвижда законодателни и информационни дейности, както и сключването на двустранни и многостранни споразумения в различни сфери, в случай че ЕС не предвижда общ подход за действие в тях при оттеглянето на Великобритания без сделка", посочи Борисов. 

Варианта без сделка министър-председатеят нарича план Б.

От правителствената пресслужба допълниха, че част от мерките в плановете предвиждат сключването на двустранни споразумения относно въздушния транспорт, автомобилните превози на пътници и товари, както и за обмен на информация по отношение на ДДС и събиране на публичните вземания.

Сред информационните дейности, които държавата ще предприеме като част от плана, са актуализирането на раздела, посветен на "Брекзит" в официалния сайт на МВнР, и провеждането на информационна кампания, насочена към българските фирми, за последиците от излизането на Великобритания от съюза, организирана от Министерството на правосъдието и Агенцията по приходите.

Планът предвижда предоставяне на консултации и информация на български граждани, пребиваващи във Великобритания, относно правата им след оттеглянето на страната от ЕС, както и относно реда за ползване на медицински услуги от гражданите с легален престой или пребиваване във Великобритания, както и по отношение на лицата, попадащи извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Тези дейности се осъществяват от Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, посолството ни в Лондон и Министерството на труда и социалната политика.

На последния опит за преговори между Лондон и Брюксел от ЕС посланието бе, че държавите членки трябва да се подготвят за различните варианти - без или със сделка.