Алгоритъм, създаден в САЩ, правилно идентифицира хора с COVID-19 само по звука на кашлицата им, съобщава Би Би Си.

По време на проби при прилагането му той има успеваемост от 98,5 на сто при хора, които са с положителен PCR тест, като при тези без никакви други симптоми стига до 100 процента.

Изследователите трябва да получат регулаторно одобрение, за да могат да го превърнат в приложение.

Според тях разликата в звука на на кашлянето на заразен, който е безсимптомен, не може да се долови от човешко ухо.

 Алгоритъмът на изкуствения интелект е създаден в Масачузетския технологичен институт.

Брайън Субирана от МТИ, един от авторите на научната статия, публикувана в IEEE Journal of Engineering in Medicine and Biology, обяснява: "Начинът, по който произвеждате звук, се променя, когато сте с коронавирус, дори и да нямате симптоми."

"Практическата употреба може да е за всекидневен скрийнинг на студенти, ученици, работници и хората на обществени места в училища, на работни места, в транспорт, както и за пул тестване при епидемичен взрив в дадена общност", пише в представянето на алгоритъма.

И други научни организации работят по подобни разработки, напомня Би Би Си.

През юли проектът на Кеймбридж за звуците при COVID-19 отчете 80 на сто успех при идентифицирането на заразени с коронавирус на основата на съчетаването на дишане и кашлица. По него през май имаше база данни от 459 образци на кашлица и дишане от 378 души, сега са стигнали до 30 хил. записа.

Но в лабораторията на Масачузетския технологичен институт имат 70 хил. аудиозаписа, всеки от тях на кашлица. От тях 2500 са на хора, за които е потвърдено, че са заразени с коронавируса.

Експертът Калъм Чейс описва алгоритъма като следващ класически принципи за създаването на изкуствен интелект.

"Същият е принципът, при които "захранвате" машина с множество рентгенови изображения и така тя се научава да разпознава рак", казва той.