Водещият агитатор за "Брекзит" Найджъл Фараж ще възобнови дейността на своята "Партия Брекзит", само че този път тя ще се бори срещу пълното затваряне на Великобритания заради коронавируса и ще се казва "Реформирай Обединеното кралство" (Reform UK), съобщи вестник "Дейли телеграф", цитиран от Ройтерс и БТА.

Новата партия, която ще бъде обявена днес от Фараж и председателя на "Партия Брекзит" Ричард Тайс, ще подкрепя политика на "целенасочена защита" от коронавируса само за най-уязвимите, посочва вестникът.

"Партия Брекзит" беше създадена в началото на 2019 г. от Фараж, чието агитиране с години срещу членството в Европейския съюз изигра важна роля за организирането на референдума през 2016 г., на който мнозинството граждани на Обединеното кралство гласува за напускане на ЕС.

На изборите през 2019 г. партията на Фараж спечели 31,6 процента и 29 места в Европарламента (на далечно второ място бяха либералните демократи с 20,3 процента и 16 места). Предишният политически проект на евроскептика - ЮКИП - завърши на последно място зад всички британски партии с 3,3 на сто от вота.