Тунизийските сили за сигурност арестуваха мъж, след като беше публикувано видео, в което той поема отговорност за атентата с трима убити в четвъртък в Ница от името на неизвестна малка група, предаде белгийската информациона агенция Белга.

Според говорител на министерството на правосъдието в Тунис вероятно втори човек е помогнал на мъжа да запише видео посланието си.

В това видео, разпространено в социалните мрежи, мъжът твърди, че нападението от Ница е извършено в името на „Ансар ал Махди в Тунис и Магреб“.

Туниското правосъдие обаче се съмнява в реалното съществуване на тази група, посочва Белга.

Според първите елементи на разследването на нападението в Ница, нападателят Брахим Аусауи, 21-годишен тунизиец, е пристигнал в Ница ден или два по-рано.

В четвъртък сутринта той влезе в базиликата "Нотр дам" в центъра на средиземноморския град, където обезглави 60-годишната Надин Девийе и клисаря Венсан Локес (55 г.). 44-годишната бразилка Симон Барето Силва, намушкана няколко пъти, почина в близко заведение, където се беше скрила.

Аусауи, прострелян от общинската полиция бе откаран тежко ранен в болница. В безсъзнание той не могъл да бъде разпитан от разследващите.