Над 33 хиляди души са поставени под карантина от здравните власти. Това съобщи на брифинг в парламента министърът на вътрешните работи Христо Терзийски.

От началото на извънредното положение - 13 март, близо 310 хил. са били карантинирани и има ефективни присъди за нарушения, похвали се Терзийски, цитиран от БНР (Клуб Z напомня, че държавата ни търпи критки от правозащитниците заради присъдите за нарушения на извънредните правила, б.р.).

„Вече има постановени присъди - над 500, които основно са пробация, условно лишаване от свобода, глоба, има една или две присъди, които са с ефективно лишаване от свобода“, обяви вътрешният министър.

Над 18 хил. са актовете за неносене на маски.

„И само за вчера предупредителните протоколи за неносене на предпазна маска са 894 - т.е. ние първо предупреждаваме да носят, нашата цел не е да наказваме гражданите и да се глобяват, а да ги предупредим да вземат мерки за своето здраве“, каза още той.

Министър Терзийски уточни, че за предотвратяване на корупция и предпазване от заразяване с коронавирус, полицейските екипи, извършващи проверки по адреси за спазване на карантина, се формират на ротационен принцип.