Последните две седмици заболеваемостта в България надхвърля 120 души на 100 хиляди, а вече се регистрират и 220 заразени на 100 хиляди души. Увеличава се броят на починалите. Над 2000 медици – лекари и медицински сестри, са заразени. И това изправя здравната система пред сериозен риск. Спазвайте мерките, бъдете дисциплинирани, носете маски, призоваха участници в редовния брифинг в четвъртък на Министерството на здравеопазването.

"Най-голяма заболяемост има във възрастовата група между 20 до 60 години, следвани от 60-69-годишните", съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Той добави, че е тревожен ръстът на хоспитализираните пациенти с коронавирус. С една трета седмично нараства броят на приетите в болница, а от интензивни грижи се нуждаят 7% от болните.

Случаите на коронавирус в България са толкова много, че ако не се приемат бързите тестове, ще има закъснение при диагностицирането на новите заболели, заяви проф. Тодор Кантарджиев, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести. Според него само с мерки може да се прекърши гръбнакът на заразата. 

По думите му има достатъчно добри бързи тестове, които установяват заразоносителите в етапа, когато вече активно могат да предадат инфекцията. И добави, че в момента лабораториите обработват PCR тестовете за 24 часа, но при това натоварване може да се стигне до забавяне на резултатите до три дни.

Той посочи, че трябва да се замисли, когато дойдат грипните вируси. Епидемичното разпространение на грипа е декември, пикът ще е януари-февруари. Има тестове, които ще позволят на хора с температура да се види дали е грип, или е коронавирус. 

"Да се хващат всички първи случаи и да се изолират", посъветва проф. Кантарджиев.

Той отправи и критики към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Според него агенцията трябва да прави повече проверки за носене на предпазни средства в местата за бързо хранене, ресторанти и там, където се предлага кетъринг.

Да се носят маски в градския и в междуградския транспорт, да има хигиена на ръцете и отворени прозорци, докато издържим, посъветва още той. 

Възприемчивостта към заболяването остава голямо. Имунитетът сред обществото е по-малко от 15%, което ни прави далеч от колективния имунитет, съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който се позова на европейски данни. 

България е на 21-во място в Европейския съюз (ЕС) по заболеваемост и на второ на Балканите. Страната ни обаче е на 10-о място по смъртност в ЕС.

Бойко Пенков съобщи, че в България вече има над 2000 заразени медици. Това са 5% от потвърдените всички случаи. От тях 37% са лекари, а 33% са сестри. Това показва какъв е проблемът пред системата ни, добави той.

"До 4000 може да нарасне броят на хоспитализираните през следващите дни. Изчерпват се местата за лечение в болниците. Ние изнемогваме. В "Пирогов" се отварят две нови отделения, едното ще е за лекарски персонал", каза директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. 

Зам.-министърът на здравеопазването призова студентите по медицина да се включат доброволно там, където болниците се задъхват заради заразен персонал. Надяваме се много хора да се включат с такава помощ през следващите месеци, добави той. 

В същото време проф. Кантарджиев препоръча хората да не прекаляват с имуностимулантите.

"Да не се предозира с витамин D, да не се прекалява с имунистимулатори. Добрите емоции също са важни. Който не издържа - да не гледа непрекъснато новини с коронавирус. Защото нещата се преекспонират", добави той. 

Болниците в София и районите, където има голям брой случаи на коронавирус, разкриват нови отделения и места за лечение на болни. Те трябва да са поне 10% от легловата им база, каза изпълняващата длъжността директор на РЗИ-София д-р Илонка Маева.

Вече има затворени цели училища

"Училищата трябва да се затварят ако не последни, поне не първи", заяви министърът на образованието Красимир Вълчев. 

Той посочи, че 15 училища в страната вече са поискали да са в дистанционна форма на обучение за ученици от 1-ви до 7-и клас. И уточни, че са получили разрешение. 

Красимир Вълчев повтори, че не бива да се затваря цялата образователна система. Той обясни, че учениците от гимназиалния етап на обучение могат да учат онлайн и без родителско присъствие. Но това не е така за по-малките и това ще създаде трудности пред обучителния процес. 

Министърът съобщи, че най-голям процент на заразени в образователната система има в София.