Няма да коментирам обстоятелството, че не е ясно точката за обсъждане на съсловни организации по каква процедура е, какъв диспозитив ще предложи вносителят (Лозан Панов - б.р.), има ли основание Пленумът да обсъжда подобни декларации - според мен не.

Това каза днес на заседанието на пленума на ВСС Иван Гешев, който за втори път обяви, че няма да дискутира по зададената тема - писмо на Съюза на съдите до ВСС с апел да се започне процедура за установяване на непригодност на главния прокурор.

Обвинител № 1 направи кратко изявление. Ето части от него:

"Другите ми основания да не участвам в днешното заседание са принципни, те са посочени в друга декларация, на Асоциацията на прокурорите - не желая да участвам в противопоставянето между прокурори и съдии."

"Тук целта не е главният прокрор, а атака... От уважение към вас и всички, които ни гледат, съм длъжен да изясня някои обстоятелства. В някои от декларациите се съдържат коментари с елементи на съждения, по-скоро с политически нюанси, отколкото с юридически. Имам чувството, че се връщаме към Оруел или късен социализъм - кой има право да говори и кой не. Става дума (в декларацията на ССБ срещу него, б.р.) за огласяването на доказателства, Бюрото по защита, най-интересната тема е неравнопоставено третиране на обвиняемите.

Писмено е отговорено на Европейския парламент и на подкомисията на ЛИБЕ - който иска, може да се запознае.

Отделно всички казуси, твърдения, политически коментари доста подробно ми бяха зададени в правната комисия на НС и в пленарна зала.

За разделянето на пострадалите - ПРБ вече не ги разделя на такива с високо имотно състояние и други. Българската държава, съдебната власт, от която прокуратурата със сигурност е част, получава заплатите си от парите на гражданите - длъжници сме на тези хора и затова съм главен прокурор. В рамките на конституцията и на законите ще се постарая това да се промени и се старая от началото на годината. За едни са листчета, статистика, за мен е човешката болка.

(Той попита членовете на ВСС виждали ли са как изглежда "битият дядо", б.р.)

За нас, които вземаме много пари, една кражба на пенсията е дребен проблем, който не заслужава внимание.

За мен като главен прокурор има значение и тези изоставени от държавата хора да получат защита от нея. Това е мой личен ангажимент!"

Сед което той обяви, че си прави "отвод" и няма да участва в дискусията. 

Заседанието на ВСС тече на фона на протест пред сградата срещу главния прокурор. Основният лозунг е "Гешев е позор", днес е и 106-ият ден от протестите с искане за неговата оставка, редом с тази на премиера Бойко Борисов. На място пред ВСС днес е и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.