"Пирогов" е със запълнен капацитет за прием на пациенти с коронавирус, само в рамките на последната седмица има двоен ръст на приетите и към днешна дата там се лекуват 68 души, като 4 са в интензивно отделение. Лечебното заведение обмисля да постави втори фургон за тестване на съмнителни за COVID-19 в двора, за да се предотврати смесването на потоци пациенти. Това се разбра от участието на директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред Нова тв.

По думите му и с PCR тестове не се хващат всички случаи на новия вирус. Професорът отправи критика към свои колеги в отделения, където се лекуват други болници - според него те не вземат достатъчно мерки против разпространението на заразата.

"Аз съм неспокоен от това как колегите ми работят. През последните два месеца всички бяха по-спокойни, всички се отпуснаха. Решиха, че тези неща са преминали и че едва ли не остава някаква опашка. Виждате, че от началото на октомври случаите нараснаха."

Според него медиците, които работят в COVID отделения, са по-защитени, защото са по-добре екипирани и знаят, че са в опасна среда.

"Останалите колеги, които работят в другите отделения, за съжаление са се поотпуснали и не вземат достатъчно сериозни мерки. Според мен те трябва да носят по-сигурни маски – както пациентите, така и всички, които ги обслужват", препоръча той.

По отношение на "Пирогов" и невъзможността на болницата да приеме повече хора с COVID-19 професорът напомни, че в лечебното заведение се лекуват и други пациенти - то поема "изключително тежкия травматизъм на София и на страната”. Лекарите са достатъчно, но са уморени от 6-месечния постоянен труд. А доброволците за инфекциозните отделения са много малко. 

Въпреки рекорите в заболеваемостта от коронавирус проф. Балтов не смята, че трябва затягане на противоепидемичните мерки на национално ниво, а прилагане на мерки локално и по-висок контрол от институциите и самоконтрол от гражданите. По думите му за Търговище - една от областите в червената зона по заболеваемост с над 120 болни на 100 000 население - има информация, че преди бума е имало панаир. 

Към края на участието си професорът, който е хирург ортопед и травматолог, макар да се поколеба, сподели лично мнение по отношение на коронавируса. По думите му той не се държи като обикновен грип.

Категорично това не е един прост грип (в отговор на въпрос за твърдения на проф. Атанас Мангъров - б.р.). Даже, може би... мога да го кажа и в студиото вече, виждаме, че той не се поддава на нищо, свързано с вирусологията в момента, и за мене това е един - ще го нарека тунингован вирус. Тоест според мен има някакъв лабораторен принос към този вирус. Защото всички досега коронавируси са самоизчезвали и заразите са се самоспирали, така да речем."

Проф. Балтов не каза повече по темата, а и не получи въпрос. До момента световни изследвания за произхода на  SARS-CoV-2 (вируса, причиняващ COVID-19) твърдят, че произходът му е органичен и не са открити следи от човешка намеса. Две от публикациите по темата в научни списания можете да видите  тук и тук.