Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов потвърди позицията си, че нови ограничителни мерки не се налагат, въпреки увеличаващия се брой случаи на COVID-19.

„С областните управители на Търговище, Шумен, Варна и зам.-областния на Разград обсъдихме разпространението на COVID-19 в региона, като основната задача беше да видим къде областите трябва да си сътрудничат“, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг в Търговище, цитиран от БГНЕС.

Той съобщи, че Министерството на здравеопазването ще финансира разкриването на лаборатории за изследване с PCR тестове в МБАЛ Търговище и в МБАЛ Шумен.

По-рано през деня министърът беше в областната болница в Търговище, където на място се запозна със създадената организация. След това проведе работна среща в регионалната здравна инспекция и участва в заседание на Областния кризисен щаб.

„От всичко, което видях на място и поисках като информация, мога да заявя, че организацията в областта е на ниво и няма място за притеснения“, посочи проф. Ангелов пред журналисти.

От началото на пандемията общият брой на случаите на COVID-19 в областта е 469, активни са 302, хоспитализираните пациенти са 79, а карантинирани са 385 души.

Болничните легла в областта са 94, от тях заети са 79. В МБАЛ Търговище има 10 легла за пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи, и 55 легла за консервативно лечение -  42 във Второ вътрешно отделение и 13 в Инфекциозно отделение. Хоспитализирани са 49 лица.

При необходимост могат да бъдат разкрити още общо 58 легла - 10 на територията на Клиниката по урология, чиято дейност ще се измести в Клиниката по хирургия, 10 в Отделението по кожни болести, като дейността му ще бъде преместена в Очно отделение. В Първо вътрешно отделение могат да бъдат разкрити още 28 легла, а на територията на детско психиатрично отделение - 10.

По още 10 легла могат да бъдат разкрити и в болниците в Омуртаг и Попово. В Област Търговище с доказана коронавирусна инфекция в момента са 28 медицински служители.

„Областта разполага с консумативи, дезинфектанти и лични предпазни средства. Ако се налага, нуждите на лечебните заведения ще бъдат обезпечени от Националния логистичен щаб. Няма недостиг и на легла и медицински персонал“, беше категоричен проф. Ангелов.

В областта 27 учители са с коронавирусна инфекция. В лечебни заведения са двама, на домашно лечение - 24, един е починал. Положителни за COVID-19 са 12 ученици, като всички са без симптоми. 295 са карантинирани.

„Мога да ви уверя, че правим всичко възможно. Осигурили сме финансов ресурс, леглова база, логистика... Но по отношение на самодисциплина и отговорност няма как да го направим със заповед към всеки един гражданин. Нека ежедневно да напомняме да се спазват мерките.

Само по този начин ще ограничим разпространението на заразата. Допреди 4 месеца нямаше нито един случай на COVID-19 в Търговище - защото тогава хората спазваха мерките. Сега обаче резултатът от неглижирането им е налице“, посочи областният управител на Търговище Митко Стайков.

„Благодаря на всички, които спазват мерките и апелирам да не подценяваме епидемията. Трябва да свикнем да живеем с нея, но трябва да бъдем разумни, отговорни и дисциплинирани - да носим маски на закрито и да спазваме дистанция. Въпрос на разум е. Не си носете маските като украшение. Те помагат. Ако се спазват всички ограничения, очакваме с 30% по-ниска заболеваемост”, коментира здравният министър.