Международна хакерска мрежа, изпрала милиони евро, откраднати от киберпрестъпници, беше разбита при мащабна международна операция. Съвместната акция е на ФБР и Европол, съобщи АП, цитирана от БНР. Групата включва и български граждани.

Претърсени са над 40 адреса, като освен в България акцията на терен се е провела още в Испания, Италия и Латвия, където също са претърсени жилища. Над 20 са арестуваните заподозрени за престъпната дейност. 

По данни на Европол групата е изпирала пари, откраднати от хакери с помощта на зловреден софтуер, които прехвърляла между стотици банкови сметки по света. Замесени в групата са граждани на България, Русия, Латвия, Грузия, Румъния и Белгия. Според разследващите мрежата е крала пари от хора в САЩ и европейски държави.

От американското правосъдно министерство уточняват, че в Съединените щати в рамките на международната операция е задържан руски гражданин. Това е станало още в края на март - при негово посещение в страната, като още тогава са му били повдигнати обвинения.