Проф. Христина Вучева - бивш вицепремиер и министър на финансите на Република България, е починала днес на 83 години. Информацията беше съобщена от семейството й по-рано през деня. 

Вучева работи като икономист и счетоводител, а след 1967 г. започва работа в Министерството на финансите в Научния институт като научен сътрудник. Малко по-късно започва да преподава отново там. 

След демократичните промени тя е съветник на Министерския съвет, а от 1992-ра до 1997 г. оглавява дирекция „Икономическа и социална политика“. През този период участва активно в разработването на концепцията за масова приватизация. През 1994-1995 година тя е вицепремиер и министър на финансите в служебното правителство на Ренета Инджова. От 1996 до 2009 година е преподавател по финанси в УНСС.

"До последния си дъх проф. Христина Вучева беше един от най-силните гласове в защита на правовата държава и моралните принципи на държавното управление. Любящ родител, верен приятел и обществен активист до последния си дъхм тя помагаше на всички ни да бъдем по-добри. Ще липсва", се казва в съобщение на сем. Вучева, цитирано от бТВ.