"Въпросът за Гоце Делчев е лесно разрешим, стига да се придържаме към това, което той е написал в своята кореспонденция. Ето вече две години тъпчем на едно място и това е пример за неизпълнение на Договора за добросъседство между двете държави (България и Северна Македония - б.р), който ясно казва, че имаме обща история и личности".

Това заяви пред БНР доц. Наум Кайчев, историк, дипломат и зам.-шеф на българо-македонската историческа комисия.

"Аз съм по-скоро предпазлив по отношение на очакванията си към 10-ата среща на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси между България и Република Северна Македония, тъй като досега изявленията на колегите ни от Северна Македония не дават основания да гледаме ведрина, но все пак всичко е възможно".

Това каза Кайчев по повод предстоящото заседание на комисията.

"Ние в историята с компромиси не боравим, ние боравим с тълкуване и придържане към историческите извори и методология. Общото четене на дадени въпроси е постижимо стига да има политическа воля, а и воля на обществеността. Трябва да свикнем да наричаме бялото - бяло и черното - черно и това е в интерес на съседите ни", каза още доц. Кайчев.

Той очаква на заседанието на комисията да бъдат обсъдени забележките на българската страна по повод учебниците за 7-ми клас в Северна Македония, който обхваща средновековната история.

"Да бъде потвърдено това, което постигнахме като споразумение за съвместното почитане на цар Самуил като български владетел, за неговата държава като за българска, за въстанията на Петър Делян и Георги Войтех, които избухват в днешна Северна Македония - които са български въстания", поясни Кайчев.

Езикът няма да е предмет на разисквания на комисията.

"В България никой от политиците не се меси в работата на комисията. Но по повод изказване на македонския премиер Зоран Заев, че са решени три исторически периода - явно му се подава невярна информация, защото само въпросът за античността е решен посредством учебниците за 5 клас у нас и за 6 клас в Северна Македония. Има едно постоянно ниво на противобългарско говорене, но това нещо трябва вече да се преодолее. Все пак няма засилване на това говорене в последните три години".

Това каза още Кайчев.