Изчезнали са двете тефтерчета с указания кой да бъде "ударен" и кой "оправен" на Филип Златанов - бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Това пише в днешния си брой вестник "Труд".

Тефтерите били откраднати от личния автомобил на вещото лице Стефан Бенчев, който трябвало да им направи експертиза.

Неизвестни откраднали черната кожена чанта на Бенчев. В нея освен тефтерчетата имало документи и 180 лева. Кражбата е станала миналата сряда в София. Експертът отивал да върне тефтерите в следствието.

"Да, така е. Няма ги документите, но повече нищо не мога да кажа, има си полиция. Нямам намерение да давам обяснения по телефона". Това е коментирал  Бенчев пред "Труд".

На 16 октомври Софийският апелативен съд е назначил графологична експертиза, която Бенчев трябвало да направи на оригиналните тефтери. Оказва се, че предишната експертиза върху ръкописите, в които освен указания, се срещат и инициалите на политици като И.Ф., Б.Б. и Ц.Ц., както и няколко пъти инициалите на Пеевски, била правена върху ксерокопие от ксерокопие на тефтерчетата. 

"Стигнал съм донякъде с експертизата, но имаше много сложни въпроси, а после изведнъж поискаха да се върнат документите в следствието", заявява експертът. Той отказал да гадае дали чантата е открадната целенасочено заради тефтерите.

По случая експертът вече е дал обяснения в полицията. 

На първа инстанция Филип Златанов бе осъден на 3 години и половина затвор. Според юристи, изчезването на тефтерчетата и липсата на заключение по назначената графологична експертиза може да срине делото.
Процесът срещу Златанов в апелативния съд трябва да се гледа на 20 ноември.