"Лос Анджелис Лейкърс" стана шампион на Националната баскетболна асоциация (НБА) на САЩ и Канада за 17-и път и първи от десет години насам. "Езерняците" биха "Маями Хийт" със 106:93 и спечелиха финалната серия с 4:2 победи.

Те се изравниха по титли с големия си съперник "Бостън Селтикс".

Лидерът на новите шампиони Леброн Джеймс бе избран за Най-полезен играч (MVP) на финалите. В мач №6 Краля записа "трипъл дабъл" - 28 точки, 14 "борби" и 10 асистенции. Другите две големи звезди - Антъни Дейвис и Раджон Рондо, добавиха по 19 т.

Триумфът бе посветен на загиналия в началото на тази година в катастрофа с хеликоптер Коби Брайънт. В професионалната си кариера той игра само за "Лейкърс". А двамата с Джеймс бяха близки приятели.

Леброн стана №1 в трети различен отбор - първите му две титли бяха с "Маяви Хийт", а третата с "Кливланд Кавалиърс". И първият с отличия за MVP, записани с три тима. Единствено Майкъл Джордан има повече - 6.

Сезонът в НБА беше доигран от 31 юли в комплекса "Уолт Дисни уърлд" във Флорида - без публика и при строги мерки. Всичките отбори бяха настанени там и спазваха ограничения. Играчите и останалите в тимовете нямаха право да напускат района и да се виждат с приятели и близки.

Фенове на "Лейкърс" празнуват в Лос Анджелис.