Лидерката на БСП Корнелия Нинова ще има четирима заместници в партията, плюс един с ранг на зам.-председател. Новото Изпълнително бюро, което тя предложи, бе избрано почти единодушно на първото заседание на новия Национален съвет на партията, който заседава днес. А той сам по себе се отличи с това, че в него не попадна почти никой от т. нар. вътрешна опозиция в БСП. 

Така със 136 гласа "за", нито един против и 9 гласа "въздържал се" пленумът потвърди избора на екип на Нинова. Нейни заместници ще бъдат депутатът и зам.-шеф на парламента Кристиан Вигенин, който ще отговаря за международната дейност, Владимир Москов – за местно самоуправление, Ирена Анастасова ще е с ресор "публични политики", а Атанас Зафиров ще се занимава с коалиционната политика. Човекът с ранг на зам.-председател ще е Янаки Стоилов, който ще води ресор "идеология" в БСП. 

Целта на Нинова при избора била да има "нов подход", затова избирала хората, предложени за тясното ръководство според 5 принципа - професионален опит "във всички власти - законодателна, изпълнителна, съдебна и местна", да са представители на различни професионални съсловия, да има баланс на стари и нови членове на ИБ, да има баланс във възрастта и да има хора от шестте региона на страната. 

Местата си в ИБ на Нинова запазват бившият шеф на разузнаването Бриго Аспарухов, някогашният регионален министър Асен Гагаузов, депутатите Крум Зарков, Георги Свиленски, Манол Генов и Стоян Мирчев, както и бившият здравен министър Радослав Гайдарски.

Изненадващо обаче варненският социалист Борислав Гуцанов също ще е част от най-доверените хора на лидерката. През 2019 г. Нинова сне доверието си от него, скандалът бе огромен, а в резултат на местните избори през есента на същата година имаше две кметски номинации във Варна - официалната на Анелия Клисарова и неофициалната - на лидера на националистическата формация "Възраждане" Костадин Костадинов, подкрепен от Гуцанов. През лятото на тази година обаче Гуцанов бе реабилитиран от Нинова. Сега вече е част от ИБ. Нови членове на ръководството са още Боян Иванов, Иван Иванов, Катя Георгиева, Стефан Бурджев (депутат от Плевен и най-младият в партийното ръководство - на 32 г.), Стойко Танков - местен лидер в Бургас, Трифон Панчев - кмет на Дряново.

Двама ще са секретарите на ИБ - Вяра Емилова, която ще отговаря за общите дейности, и Христо Проданов – той ще следи за изпълнение на решенията на Националния съвет на партията.

Друго нововъведение -  Нинова закрива поста зам.-председател по организационните въпроси. Досега това бе Кирил Добрев, който от дясна ръка на Нинова в началото се превърна в най-големия ѝ опонент на преките избори за лидер. Макар че ги загуби. Отсега нататък на "Позитано" 20 ще има началник  отдел „Организационен”, който ще бъде на пряко подчинение на председателя на партията - тоест на Нинова.

Евродепутати на отчет

Евродепутатите, избрани от БСП, да се явяват на отчет пред Изпълнителното бюро на партията всеки първи вторник на месеца е друго нововъведение на Нинова. Отчетите за свършеното  ще трябва да се представят лично - тоест присъствено. Бюрото ще иска и план за работа от евродепутатите, "който да се одобри и съгласува" - текстове за резолюции, планирани проекти, мероприятия (конференции, семинари, обучения), инициативи, дейности, важни гласувания, официални връзки с други групи и организации.

Очевидно опитът за "дисциплиниране" на евродепутатите от левицата е заради открития конфликт, в който Нинова е с двама от тях. Единият е лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, а другият - Елена Йончева. Станишев така и така стана евродепутат "през главата" на лидерката, която изобщо не го искаше в листите. Старият ѝ Национален съвет обаче я бламира. С Йончева конфликтите се задълбочиха в последните месеци. А самата Нинова призова през седмицата представителите на левицата в ЕП да гласуват "против" текстове на резолюцията за България, въпреки че са сред авторите на въпросния документ. 

Съвети в БСП - алтернативни на министерствата

Новите съвети към Националния съвет на БСП ще са 17 на брой - колкото са и министерствата в структурата на правителството в момента. Всеки от тези съвети ще анализира работата в съответните министерства и ще предлага алтернативни политики, гласи днешното решение на пленума. Кои ще са лицата в тези "министерства в сянка" към соцпартията ще стане ясно на следващо заседание, съобщиха още от БСП. 

Пренумът прие и политическа позиция на база резолюцията на ЕП за върховенството на закона у нас. Като акцентите според социалистите са следните: "Националният съвет на БСП оценява като вредно споменаването на ОМО "Илинден" и определя като неприемливи призивите за ратификация на Истанбулската конвенция. В същото време се приема изцяло оценката на ЕП за значителното влошаване на ситуацията в България по отношение на зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната система, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите".

"Да затворим темата"

С призив да се "затвори темата" за т. нар. разединение в БСП, за което се е говорило около преките избори за лидер и конгреса на партията се е обърнала Нинова към Националния съвет днес. Цитирана от пресцентъра си, тя припомня, че въпросното "разделение" довело до напускането на 6-има от 80 000 души партийци (въпросните 6-има са настоящи депутати, вече независими, след които популярни лица на партията като Валери Жаблянов и Красимир Янков - б.р.)

Нинова е обявила още, че вижда "задаващата се нова опорна точка - че БСП не е алтернатива, а се е договорила с ГЕРБ и аз - с Бойко Борисов":

"Разбира се, че това се прави умишлено, за да се отнеме алтернативността на БСП, градена с много труд, много усилия и много жертви в последните четири години. Прави ми впечатление кои са говорителите на тази теза - хора, които през тези четири години, а и преди тях, бяха коалиционни партньори на ГЕРБ, министри в кабинета на ГЕРБ, хора, заемащи високи длъжности в държавата, благодарение на гласовете на ГЕРБ. И когато ние четири години се борим срещу този модел с всички последици на тази борба, те бяха част от този модел. И тогава беше трудно, но те мълчаха и съпридружваха на този модел. Сега е лесно - сега Борисов си отива  и е много лесно да си анти-Борисов говорител".

Лидерката напомня, че за последните 4 години тя и поддръжниците ѝ са тези, които са отказвали постове и сговор с ГЕРБ. Припомня още, че БСП подкрепя антиправителствените протести.