Основни приоритети на новата актуализация на бюджета даде новият финансов министър Владислав Горанов. Както Клуб Z писа, Горанов спомена проектопромените си, сега обаче разкри малко детайли пред БНР.

Менда Стоянова, шефът на бюджетната комисия, по-рано сутринта призна, че проектобюджетът ще бъде оттеглен. Това щяло да бъде според нея само проформа, тъй като цифрите в него се запазвали.

Надграждането ще е в две посоки, подчертава се в мотивите - фискална консолидация и допълнителни законови промени в контекста на отнетия лиценз на КТБ.  Свиването на прогнозирания дефицит е сред основните цели на новия законопроект.

В размер на 1 милиард, 61 милиона и 800 хиляди лева, което е 1,3% от БВП, се очертават прогнозите за неизпълнение на приходите по държавния бюджет.

Признава се и съществуването на натиск при разходите в някои бюджетни системи, което, за да не се позволи възникването на нови просрочени задължения в края на годината, изисква и осигуряването на допълнителен ресурс.

Най-сериозен е проблемът с недостига в МВР. Не съществува възможност за оптимизиране и ограничаване на разходите на това министерство, с което да се посрещне очертаващият се недостиг, сочи анализът. Необходим е допълнителен ресурс за издръжка на системата за тази година в размер на 125 милиона и 700 хиляди лева, 110 милиона от които са за разходи за персонал. 

Недостигът за социални плащания по бюджета на социалното министерство е 50 милиона лева, от които 36 милиона са за помощи за домакинствата, програми за заетост, гарантиране и изплащане на социални помощи в системата на социалното подпомагане. 

За Министерство на здравеопазването пък трябват 24 милиона, за регионалното над 16, също толкова и в земеделското ведомство. 

По бюджета на ВСС липсват десет милиона, а в правосъдното министерство още пет милиона. 

Сумата за необходимия допълнителен ресурс за финансиране на недостиг в бюджетните системи с най големи проблеми , според извършен анализ от новото правителство, е намален с над 50 милиона лева спрямо плановете на служебния кабинет.