Британската авиокомпания EasyJet предупреди днес, че първата й досега годишна загуба може да достигне 845 милиона британски лири (1,1 милиарда долара), тъй като заради пандемията лети с 25 процента от капацитета си, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Авиокомпанията сигнализира правителството, че може да се нуждае от още финансова подкрепа според информации в медиите. Прогнозата за основната загуба преди облагане с данъци за годината, приключваща на 30 септември, е 815-845 милиона британски лири и е по-лоша от загубата от 794 милиона британски лири, която очакваха анализаторите.

Това е първата загуба за една цяла година на EasyJet, която е основана през 1995 година.

Авиокомпанията посочи, че при сегашните ограничения за пътуванията заради пандемията EasyJet ще лети само с 25 процента от планирания си капацитет до края на годината.

В тази ситуация и без изгледи за скорошно възстановяване финансите на EasyJet ще останат под натиск. Главният изпълнителен директор Йохан Лундгрен призова днес Великобритания "да се намеси със специалния пакет мерки", за да помогне на авиокомпаниите.

За да преживее пандемията, досега EasyJet взе 600 милиона британски лири заем от правителството, съкрати 4500 души, получи 608 милиона британски лири от продажбата на самолети и още 419 милиона британски лири от пускането на нови акции. Компанията съобщи, че може да се наложи да вземе и други мерки.