Запалена трева предизвика пожар и серия от експлозии в склад с артилерийски боеприпаси в Рязанска област на Русия днес, принуждавайки властите да евакуират всички села в радиус от няколко километра, предаде ТАСС.

Противопожарните екипи не са успели да спрат разпространението на огъня към склада в с. Жолтухино, на 260 км югоизточно от Москва, заради поривистия вятър.

Огънят се е пренесъл на площадката на поделението със специален режим, предизвиквайки серия от експлозии на интервали от около 5-10 секунди. Според непотвърдени съобщения в туитър евакуацията обхваща всички населени места в радиус от 50 километра. Според Интерфакс 10 села в радиус от 5 километра от взрива са в процес на евакуация. Магистрала в района е затворена, предаде Ройтерс.

Взривната вълна и осколките от снаряди са счупили прозорците и са повредили стените на няколко десетки къщи и са предизвикали нов пожар в околността, който продължава да се разпространява.

ТАСС засега не съобщава за жертви и пострадали. Личният състав от военни и волнонаемни служители на склада е бил евакуиран, както и 1600 души от околните села, се казва в информацията.

В потушаването на огъня участват сили на министерството на извънредните ситуации, военни със специална техника, противопожарен влак, самолет и два вертолета.