Украйна върна във футбола отказал се вратар на 45 години заради приятелския мач срещу Франция тази вечер на "Стад дьо Франс" в Париж. Това е 45-годишният Олександър Шовковский, който е асистент в националния отбор.

Той няма клуб и професионален договор като играч, а за първия тим на страната си не е пазил от 2012 г. Отказа се през 2016 г. след славна кариера.

Украинската футболна федерация се позова на правило на УЕФА, което гласи, че първите две условия не са задължителни. Изисква се само даден човек да има гражданство и изрядни документи и да не е бил наказван за допинг или спиране на правата за нещо друго - и санкцията не е изтекла.

Шовковский ще седне на скамейката като резерва на Георгий Бушчан от "Динамо" (Киев).

Дотам се стигна, тъй като трима други вратари, попаднали в сметките на треньорското ръководство на Украйна, са заразени с коронавируса.

Националите минаха нови PCR тестове днес и имаше опасения, че и Бушчан може да даде положителна проба. Двама вратари се оказаха инфектирани в понеделник, а преди това и Андрий Пятов, който е първи избор на селекционера Андрий Шевченко.

Величието на "Динамо" (Киев) Шовковский има 92 мача за Украйна в периода 1994-2012 г. С него на вратата тимът стигна четвъртфинал на Световното през 2006 г. в Германия.