"Вяра и общество” пада от екран. Това съобщи вчера във фейсбук профила си водещият и продуцент на предаването Горан Благоев. Програмният директор на БНТ Ивайло Огнянов в присъствието на заместниците си му е съобщил за решение на управителния съвет на националната телевизия, според което предаването е окончателно свалено от ефир. Мотивите са свързани със събитията около предаването и откритото членство на Горан Благоев в политическа партия.

Горан Благоев стана съучредител на партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България". Журналистът прочете и учредителната декларация на формацията на 20 септември.

 
За свалянето на "Вяра и общество" от тв ефир се заговори още през юни, като Благоев сигнализира, че няма да има летни повторения на предаването. Пред БНТ се състояха и няколко протеста. Повторенията на "Вяра и общество" все пак имаше през лятото, а и през септември предаването започна да се излъчва.

Ето и публикацията на телевизионния водещ в социалната мрежа, с която съобщи какво е последното развитие:

"Преди един час бях извикан от програмния директор на БНТ г-н Ивайло Огнянов в присъствието на неговите заместници, за да бъда уведомен, че предаването „Вяра и общество“ по решение на УС на БНТ е свалено от ефир, аз вече не съм нито него водещ, нито негов изпълнителен продуцент. Мотивите му, цитирам: "Във връзка с всичко онова, което стана напоследък около предаването, и това, че ти не криеш, че си член на партия, УС прецени, че при тази ситуация ти не можеш повече да водиш предаването. Не си уволнен, оставаш изпълнителен продуцент на извънредните предавания, свързани с националния и църковния календар." Край на цитата.

Само ще уточня, че решение на управителния съвет все още не ми е представено. Според вече публикуваната програма на БНТ за тази седмица на 10 октомври във времето на предаването е предвидено предаването „Религията днес“ – както ми беше обяснено с нов водещ и с нов изпълнителен продуцент. Желая им успех!!!"

"Площад Славейков"