Италианският крайнодесен лидер Матео Салвини се яви в съда в събота, за да се опита да убеди съдия да не го обвинява в незаконно задържане на мигранти в морето - престъпление, което предвижда максимум 15 години затвор, предаде Ройтерс.

Делото е за инцидент през юли 2019 г., когато Салвини, тогавашен министър на вътрешните работи, блокира над 100 души на борда на кораб на бреговата охрана в продължение на шест дни, докато чакаше европейските съюзници да се съгласят да ги приемат.

Салвини, който оглавява антиимигрантската партия "Лига", се опитва да извлече максимална политическа печалба от съдебната битка, заявявайки, че е действал в национален интерес, като е забавил потока на мигранти без документи от цялото Средиземно море.

„Продължавам с високо вдигната глава, с увереност, със сигурност, че винаги съм действал в защита на родината и за сигурността на италианците“, написа Салвини в Twitter, преди да влезе в съдебната зала в Източна Сицилия.

Съдия Нудзио Сарпиетро председателства заседанието при закрити врати и може да разпореди последващи заседания. Вестник "Кориере дела сера" съобщи, че съдията може да поиска да разпита премиера Джузепе Конте, преди да реши дали да повдигне обвинение срещу Салвини.
Не е ясно кога може да има решение.

Магистратите в Сицилия образуваха делото с аргумента, че Салвини на практика е отвлякъл мигрантите, като ги е държал в морето в лятната горещина, докато европейските съюзници се огънат и се съгласят да ги приемат.

Салвини заяви, че групата е била добре третирана на кораба на бреговата охрана и подчерта, че Конте и цялото правителство подкрепят решението му. Лидерът на "Лига"-та се оттегли от коалицията само две седмици след и инцидента и сега е в опозиция.

Салвини събра всички парламентаристи на "Лига"-та в Катания преди съдебното заседания, организирайки тридневни дебати за бъдещето на Италия. Появиха се и други видни десни политици, за да покажат подкрепата си за него.

„Задължение ... на всеки министър е да направи това, което мнозинството италианци са поискали от него и да защити законите и границите на нацията“, написа в туитър Джорджия Мелони, ръководителка на партия „Братята на Италия“, публикувайки своя снимка заедно със Салвини.

Италианският Сенат гласува през февруари да премахне парламентарния имунитет на Салвини и да позволи на магистратите да повдигнат обвинения. Ако случаят в крайна сметка бъде изправен на съд и Салвини бъде признат за виновен, той ще бъде принуден да се оттегли като сенатор.

Салвини беше министър на вътрешните работи в продължение на една година и през това време съсредоточи голяма част от енергията си в опитите да предотврати преминаването на мигрантите през Средиземно море в търсене на по-добър живот в Европа.

Броят на новодошлите спадна драстично, докато той беше на поста. Той се повиши през последните месеци, но не е близо до нивата, наблюдавани през 2016 г., когато над 180 000 мигранти достигнаха Италия.