Европейските санкции срещу Русия ще станат неизбежни, ако Организацията за забрана на химическите оръжия потвърди заключенията на германска, френска и шведска лаборатория, че руският опозиционер Алексей Навални е бил отровен с нервнопаралитичния агент "Новичок", каза днес външният министър на Германия Хайко Маас, цитиран от ТАСС.

"Германия предаде делото от разследването на отговорната Международна организация за забрана на химическото оръжие. Ако резултатите от германската, шведската и френската лаборатории бъдат потвърдени, ще има ясен отговор от ЕС", каза той.

"Убеден съм, че тогава санкциите вече няма да се разминат", добави Маас.

Той не отговори как биха изглеждали подобни мерки.

"Ние, държавите-членки на ЕС, ще решим това заедно. Санкциите винаги трябва да бъдат целенасочени и пропорционални", каза министърът. "Такова сериозно нарушение на Конвенцията за химическото оръжие обаче не може да остане без отговор. Ние в Европа сме единодушни по този въпрос".

Засягайки възможността за спиране на изпълнението на проекта "Северен поток 2", Маас отбеляза, че "е необходимо внимателно да се обмисли" реакцията по "случая Навални".

"Повече от 100 европейски компании участват в изграждането на газопровода, половината от тях са германски. Ако строителството бъде спряно, много европейски работници ще страдат", каза Маас.