Европа има своя първи транссексуален министър, пише „Политико“.

Това е белгийската вицепремиерка Петра де Сютер, която до преди броени дни бе евродепутат от групата на „Зелените“.

Назначаването на Де Сютер в правителството е крайъгълен камък, но още по-забележителното е, че то мина незабелязано за медиите в страната, изтъква изданието.

Тя никога не е криела своята транссексуалност. И винаги е показвала, че тази нейна черта е нещо повече от една идентичност.

Като лекар и професор гинеколог Петра де Сютер винаги е защитавала правата на жените, равенството между половете и сексуалните и репродуктивните права. И винаги е бранела ЛГБТИ общността във всички политически институции, в които е заемала постове – в белгийския Сенат, в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) и в Европарламента.

Такова отразяване на назначаване за вицепремиер е не само заради впечатляващата политическа кариера на Де Сютер, но и заради прогресивното естество на днешната белгийска политика. Не е трудно да се досетим, че заглавията в някоя друга страна биха били съвсем различни, пише брюкселското издание.

С компетентността си в редица области Де Сютер си спечели уважението на хората и медиите обърнаха внимание на качествата й, вместо на нейните наклонности. И този факт според „Политико“ е силно и положително послание към транссексуалните по света. Друга причина е, че тя е приемана добре в своята страна.

Съвсем различна е ситуацията в други страни от ЕС. През седмицата Конституционният съд в Румъния обсъди закон, повеляващ текстовете за половете и половата идентичност да бъдат заличени от автобиографиите. Подобно законодателство бе прието и в България. „Семейната харта“ в Полша, влязла в сила след подписа на президента Анджей Дуда, ще забрани уроците за ЛГБТИ в училищата.

На фона на това, че обезпокоително голям брой хора и правителства се опитват да попречат на ЛГБТИ и транссексуалните да имат свое място в обществото, успокояващо е това, че белгийското общество посреща като равноправен член един транссексуален човек.