ЦСКА-София се падна с "Рома", швейцарския "Йънг Бойс" и румънския "Клуж" в група А на Лига Европа.

"Лудогорец" пък изтегли "Тотнъм", австрийския ЛАСК и белгийския "Ройъл Антверп" в гр. J.

"Шпорите" и Жозе Моуриньо се завръщат в България, след като играха с "Локомотив" (Пловдив) във втория предварителен кръг и спечелиха трудно с 2:1 след обрат.

Това отреди тегленият жребий за груповата фаза на надпреварата. Първите мачове са на 22 октомври, а програмата ще е ясна тази вечер. Вече е ясно - УЕФА разреши публика на стадионите до 30 процента от капацитета им. ЦСКА-София ще играе на стадион "Васил Левски". Има ВАР (Видеоасистент рефер).

ЦСКА има история срещу "Рома". Във втория кръг на турнира за КЕШ през 1983 г. "червените" загубиха с по 0:1 в София и Вечния град. След това шампионът на Италия достигна до финала на "Олимпико", но загуби с дузпи от "Ливърпул" - 1:1 и 2:4. Тимът бе пълен със звезди - Фалкао, Серезо, Бруно Конти, Роберто Пруцо, Франческо Грациани, Франко Танкреди, капитанът Агостино ди Бартоломей...

А през 2009 г. - при предишно участие в групите на Лига Европа, ЦСКА отстъпи пред "вълците" с 0:2 в Рим и 0:3 в София. Даниеле де Роси бе голямата звезда на "Рома" срещу "червените", а Франческо Тоти не игра и в двете срещи.

ЦСКА-София за първи път излиза срещу шампионите на Швейцария и Румъния. Ще се завърне в алпийската страна, след като снощи даде урок на "Базел" в плейофа - 3:1.

"Лудогорец" не е срещал настоящите си съперници в турнирите досега. "Тотнъм" не се нуждае от представяне, тимът игра на финала в Шампионската лига през миналата година, а наскоро превлече Гарет Бейл, който отново ще излезе срещу български тим. В Лигата на нациите той вече бе на терена срещу националите при 1:0 в Кардиф, а скоро му предстои визита и в София.

А Моуриньо не крие, че иска да спечели турнира.

ЛАСК (Линц) достигна до осминафинала в Лига Европа миналия сезон, където отстъпи пред "Манчестър Юнайтед" - 0:5 и 1:2. 

"Ройъл Антверп" - или "Антверпен", както е по-известен, е може би най-големият кошмар на "Левски" в Европа. Преди 31 години "сините" отпаднаха от тима след 0:0 в София и 3:4 като гости. "Левски" водеше с 3:1 до 89-ата минута.

Групите

Група А: "Рома", "Йънг Бойс" (Швейцария), "Клуж", ЦСКА-София

Група В: "Арсенал", "Рапид" (Виена), "Молде" (Норвегия), "Дъндолк" (Ирландия)

Група С: "Байер" (Леверкузен), "Славия" (Прага), "Апоел" (Беер Шева), "Ница"

Група D: "Бенфика", "Стандард" (Лиеж), "Глазгоу Рейнджърс", "Лех" (Познан)

Група E: "ПСВ Айндховен", ПАОК (Солун), "Гранада" (Испания), "Омония" (Кипър)

Група F: "Наполи", "Реал Сосиедад", "АЗ Алкмаар" (Холандия), "Риека" (Хърватия)

Група G: "Брага" (Португалия), "Лестър", АЕК (Атина), "Зоря" (Луганск)

Група H: "Селтик", "Спарта" (Прага), "Милан", "Лил"

Група I: "Виляреал", "Карабах" (Азербайджан), "Макаби" (Тел Авив), "Сивасспор" (Турция)

Група J: "Тотнъм", "Лудогорец", ЛАСК (Линц), "Ройъл Антверп" (Белгия)

Група К: ЦСКА (Москва), "Динамо" (Загреб), "Фейенорд", "Волфсбергер" (Австрия)

Група L: "Гент" (Белгия), "Цървена Звезда", "Хофенхайм", "Слован" (Либерец)

За играч на миналия сезон в Лига Европа бе определен Ромелу Лукаку ("Интер" Милано). Той получи спечиален трофей. Останалите номинирани бяха Евер Банега ("Севиля") и Бруно Фернандеш ("Манчестър Юнайтед").