Еврокомисията е изпратила до Великобритания писмо с официално предупреждение за нарушаване на задълженията по Споразумението за напускане на ЕС.

Това бележи началото на официално производство за установяване на нарушение. Великобритания напусна ЕС на 31 януари, но преходният периоз изтича най-рано на 31 декември т.г. и дотогава на Острова се прилагат правилата на Съюза.

Причината за мярката е неизпълнението на искането на ЕС към Лондон да отмени проблемните параграфи от проектозакона за вътрешния пазар, съобщи председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен:

„По своята същност този проектозакон представлява нарушение на задълженията, основаващи се на взаимно доверие и залегнали в Споразумението за напускане. Нещо повече - ако бъде приет в този вид, той ще е изцяло в противоречие с протокола за Ирландия и Северна Ирландия. Срокът изтече вчера, проблемните параграфи не бяха оттеглени и затова тази сутрин Комисията реши да изпрати до британското правителство писмо с официално предупреждение. Това е първа стъпка от процедурата за нарушение. С писмото Обединеното кралство се приканва да изпрати възраженията си в рамките на един месец“, каза Фон дер Лайен в специално изявление.

На 9 септември правителството на Борис Джонсън внесе законопроекти известен под името „Закон за вътрешния пазар на Обединеното кралство. Ако бъде приет, той ще наруши Протокола за Ирландия/Северна Ирландия, тъй като ще позволи на британските органи да не вземат под внимание правните последици от материално-правните разпоредби на Протокола съгласно Споразумението за излизане от ЕС. Представители на кабинета в Лондон признаха това нарушение, като заявиха, че целта му е била да позволи на страната трайно да се отклони от задълженията, произтичащи от Протокола.

Британското правителство не оттегли спорните части от законопроекта въпреки многобройните искания от страна на ЕС.

Същевременно източници на Ройтерс съобщиха, че Лондон и Брюксел не са успели да преодолеят различията си за държавната помощ в търговските си преговори. Този елемент е ключов и спъва новото споразумение за търговските отношения след Брекзит, 

Всичко това се случва часове преди началото на специалния Европейски съвет в Брюксел. Сред темите, които лидерите на 27-те страни членки ще обсъдят, е бъдещото партньорство между ЕС и Великобритания.