Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, чийто срок изтича по време на извънредната епидемична обстановка, ще продължат действието си три месеца след нейното изтичане.

За това решение съобщиха от Министерството на здравеопазването в сряда.

В момента извънредна епидемична обстановка в страната е обявена до 30 ноември включително. Това означава, че срокът на всички експертни решения на ТЕЛК, които изтичат по време на извънредната епидемична обстановка, автоматично се удължава до края на февруари 2021 г.

По този начин гражданите ще разполагат с достатъчно време за явяване пред комисиите.

Министерството на здравеопазването е изпратило изрично указание в условията на извънредната епидемична обстановка у нас всички ТЕЛК да се произнасят само по медицинската документация на лицата, без да изискват явяването за преглед (когато това е приложимо), се посочва в съобщението от ведомството.

На председателите на комисиите е препоръчано своевременно да уведомяват лицата, че ТЕЛК ще се произнасят само по документи, т. е. че не е необходимо да се явяват за преглед пред комисиите.

В случаите, в които гражданите трябва да изпратят допълнителни изследвания и консултации, ТЕЛК следва да уведомят съответните лица писмено, с известия за доставка на писмото.

Така ще се избегне струпването на много хора на едно място в условията на разпространението на коронавирусната инфекция, обясняват от здравното министерство.