Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Как можем да различим грипа от COVID-19?

Невъзможно е да се каже без тест, пише днес Асошиейтед прес. Грипът и COVID-19 имат подобни подобни симптоми, може да се наложи да се изследвате, за да разберете какво ви има, отбелязва агенцията.

Болки в тялото, болки в гърлото, висока температура, кашлица, задух, умора и главоболие са симптоми, характерни и за двете заболявания.

Една от разликите е, че хората с грип обикновено се чувстват най-болни през първата седмица на заболяването. С COVID-19 те могат да се чувстват най-зле през втората или третата седмица и може да са болни за по-дълъг период.

Друга разлика: COVID-19 е по-вероятно да причини загуба на вкус или обоняние. Но не всеки има този симптом, така че той не е надежден начин да различите вирусите.

Остават тестовете, които ще станат още по-важни, тъй като сезонът на грипа настъпва тази есен в Северното полукълбо. Лекарите ще трябва да знаят резултатите от теста, за да определят най-доброто лечение.

Също така е възможно да се заразите с двата вируса едновременно, казва д-р Даниел Соломон, експерт по инфекциозни болести в "Бригъм енд уименс носпитал" и Харвардското медицинско училище в Бостън.

Дали ще се изследвате за единия или и за двата вируса, може да зависи от това колко достъпни са тестовете и кои вируси циркулират там, където живеете, казва той.

Както грипът, така и коронавирусът се разпространяват чрез капчици от носа и устата. И двете могат да се разпространят, преди хората да разберат, че са болни. Грипът има по-кратък инкубационен период - което означава, че след инфекцията може да минат от един до четири дни, за да се почувства човек зле - в сравнение с коронавируса, при който могат да минат от два до 14 дни от заразяването до симптомите.

Средно COVID-19 е по-заразен от грипа. Но много хора с COVID-19 не разпространяват вируса до никого, докато малцина могат да го разпространят до много други. Тези „свръхразпространителни събития“ са по-чести при COVID-19, отколкото при грипа, казва Соломон.

Предотвратяването на грипа започва с ежегодна ваксинация, съобразена с щамовете на грипния вирус, които циркулират. Здравните власти биха искали да видят рекорден брой хора, които са получили ваксини срещу грип тази година, така че болниците да не са затрупани с две епидемии наведнъж, посочва АП.

Все още няма ваксина за COVID-19, въпреки че няколко кандидат-ваксини са в последния етап на изпитанията си.

Предпазните мерки срещу COVID-19 - маски, социално дистанциране, миене на ръце - забавят също и разпространението на грипа, така че здравните власти се надяват, че продължаващата бдителност може да намали тежестта на тазгодишния грипен сезон.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.