Как можем да различим грипа от COVID-19?

Невъзможно е да се каже без тест, пише днес Асошиейтед прес. Грипът и COVID-19 имат подобни подобни симптоми, може да се наложи да се изследвате, за да разберете какво ви има, отбелязва агенцията.

Болки в тялото, болки в гърлото, висока температура, кашлица, задух, умора и главоболие са симптоми, характерни и за двете заболявания.

Една от разликите е, че хората с грип обикновено се чувстват най-болни през първата седмица на заболяването. С COVID-19 те могат да се чувстват най-зле през втората или третата седмица и може да са болни за по-дълъг период.

Друга разлика: COVID-19 е по-вероятно да причини загуба на вкус или обоняние. Но не всеки има този симптом, така че той не е надежден начин да различите вирусите.

Остават тестовете, които ще станат още по-важни, тъй като сезонът на грипа настъпва тази есен в Северното полукълбо. Лекарите ще трябва да знаят резултатите от теста, за да определят най-доброто лечение.

Също така е възможно да се заразите с двата вируса едновременно, казва д-р Даниел Соломон, експерт по инфекциозни болести в "Бригъм енд уименс носпитал" и Харвардското медицинско училище в Бостън.

Дали ще се изследвате за единия или и за двата вируса, може да зависи от това колко достъпни са тестовете и кои вируси циркулират там, където живеете, казва той.

Както грипът, така и коронавирусът се разпространяват чрез капчици от носа и устата. И двете могат да се разпространят, преди хората да разберат, че са болни. Грипът има по-кратък инкубационен период - което означава, че след инфекцията може да минат от един до четири дни, за да се почувства човек зле - в сравнение с коронавируса, при който могат да минат от два до 14 дни от заразяването до симптомите.

Средно COVID-19 е по-заразен от грипа. Но много хора с COVID-19 не разпространяват вируса до никого, докато малцина могат да го разпространят до много други. Тези „свръхразпространителни събития“ са по-чести при COVID-19, отколкото при грипа, казва Соломон.

Предотвратяването на грипа започва с ежегодна ваксинация, съобразена с щамовете на грипния вирус, които циркулират. Здравните власти биха искали да видят рекорден брой хора, които са получили ваксини срещу грип тази година, така че болниците да не са затрупани с две епидемии наведнъж, посочва АП.

Все още няма ваксина за COVID-19, въпреки че няколко кандидат-ваксини са в последния етап на изпитанията си.

Предпазните мерки срещу COVID-19 - маски, социално дистанциране, миене на ръце - забавят също и разпространението на грипа, така че здравните власти се надяват, че продължаващата бдителност може да намали тежестта на тазгодишния грипен сезон.