Двама руски граждани с дипломатически статут са разкрити от ДАНС и Специализираната прокуратура като агенти на Москва. Това съобщи прокуратурата. Образувано е досъдебно производство за престъпление срещу България.

Установено е, че двамата са развивали шпионска дейност, при "която са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника".

"Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва", се казва в съобщението на прокуратурата. 

За разследването е уведомена и външната министърка Екатерина Захариева. По-късно стана ясно, че двамата са служители на Търговското представителство на Руското посолство.

Министерството на външните работи обяви, че дипломатите са обявени за "персона нон грата" и имат 72 часа да напуснат страната. Пълномощният министър на посолството е извикан и му е връчена вербална нота. По-рано Външно е било информирано от прокуратурата, че са събрани доказателства срещу двамата руски дипломати. Те са събирали информация, представляваща държавна тайна.

Това не е първата контраразунавателна акция на ДАНС и прокуратурата срещу руския шпионаж в България. В края на октомври миналата година прокуратурата разкри в шпионаж дипломат, акредитиран в България като първи секретар в руското посолство. Тогава справка в сайта на руската дипломатическа мисия в София показва, че длъжността първи секретар се заема от деветима души. От министерството на външните работи съобщиха, че по тяхна информация въпросният дипломат вече не се намира на територията на страната ни.

Малко по-рано държавното обвинение се разгърна в мащабна операция срещу Движение "Русофили" и неговия председател и бизнесмен Николай Малинов. Той получи обвинение за това, че срещу заплащане се е поставил в услуга на две руски организации - общество "Двуглав орел" и Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ), представлявани към момента на престъплението от ген. Леонид Решетников, бивш дългогодишен офицер в съветското външно разузнаване.

 Ето и цялото съобщение на прокуратурата:

"След получаването на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България – за това, че две лица – чуждестранни граждани са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация (престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК).

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2016 г. до настоящия момент, двама граждани на Руската федерация са осъществявали разузнавателна дейност, при която са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника. Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност двете лица са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. В определени случаи на българските граждани са обещавани и предоставяни финансови облаги.

Установено е, че двамата руски граждани имат дипломатически статут. Съгласно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателното производство срещу двамата руски граждани е спряно, на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК - “деецът е лице с имунитет“.

На 23.09.2020 г. главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата."