Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Двама руски граждани с дипломатически статут са разкрити от ДАНС и Специализираната прокуратура като агенти на Москва. Това съобщи прокуратурата. Образувано е досъдебно производство за престъпление срещу България.

Установено е, че двамата са развивали шпионска дейност, при "която са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника".

"Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва", се казва в съобщението на прокуратурата. 

За разследването е уведомена и външната министърка Екатерина Захариева. По-късно стана ясно, че двамата са служители на Търговското представителство на Руското посолство.

Министерството на външните работи обяви, че дипломатите са обявени за "персона нон грата" и имат 72 часа да напуснат страната. Пълномощният министър на посолството е извикан и му е връчена вербална нота. По-рано Външно е било информирано от прокуратурата, че са събрани доказателства срещу двамата руски дипломати. Те са събирали информация, представляваща държавна тайна.

Това не е първата контраразунавателна акция на ДАНС и прокуратурата срещу руския шпионаж в България. В края на октомври миналата година прокуратурата разкри в шпионаж дипломат, акредитиран в България като първи секретар в руското посолство. Тогава справка в сайта на руската дипломатическа мисия в София показва, че длъжността първи секретар се заема от деветима души. От министерството на външните работи съобщиха, че по тяхна информация въпросният дипломат вече не се намира на територията на страната ни.

Малко по-рано държавното обвинение се разгърна в мащабна операция срещу Движение "Русофили" и неговия председател и бизнесмен Николай Малинов. Той получи обвинение за това, че срещу заплащане се е поставил в услуга на две руски организации - общество "Двуглав орел" и Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ), представлявани към момента на престъплението от ген. Леонид Решетников, бивш дългогодишен офицер в съветското външно разузнаване.

 Ето и цялото съобщение на прокуратурата:

"След получаването на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България – за това, че две лица – чуждестранни граждани са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация (престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК).

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2016 г. до настоящия момент, двама граждани на Руската федерация са осъществявали разузнавателна дейност, при която са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника. Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност двете лица са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. В определени случаи на българските граждани са обещавани и предоставяни финансови облаги.

Установено е, че двамата руски граждани имат дипломатически статут. Съгласно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателното производство срещу двамата руски граждани е спряно, на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК - “деецът е лице с имунитет“.

На 23.09.2020 г. главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата."

Коментари

 's picture

godo1952

Калин

Сигурно в руското посолство има още 42 -ма ! Тези да ги гонят щом са с дипломатичен статут, и да си отварят очите нашите служби, защото винаги се намират български продажници !

Атлантическия съвет:

"Внимание! Лица на петата колона. Бригаден генерал (о.з.) Димитър Шивиков, допреди време възприеман като перспективен натовски офицер, вече е член на Националния съвет на Национално движение „Русофили“! Хибридната война на Кремъл против България вече навлезе в интензивна фаза. Спящите клетки се събуждат и активират. Вече не се и прикриват. Картите са свалени. Sleepers become leaders. Бившият началник на Генералния щаб на Българската армия генерал (о.з.) Златан Стойков също официално е част от „Русофили“. Явно ГРУ добре е работило в България по линия както на службата на военния аташе, така и на нелегалните резидентури. През годините докато България се подготвяше за присъединяване към НАТО и във времето след това, руското военно разузнаване е действало тихо и упорито у нас. И сега бере част от плодовете на труда си. ..."

Ами българската "пета колона"

Ами българската "пета колона" - Малинов, Копейкин, ОНАЗИ марионетка на Решетников - Кога?

Защо се иска оставката на Гешев

Гешев осигури изгонването на вече четирима руски агента и арестува руските шпиони, дори да са на щат в президентството! Как да не му искат оставката протестУиращите руски подлоги, начело с пРезидента и ДБ-илните полезни идиоти!
 's picture

Rhapsody of fire

Оставка на Гешев

Оставка, защото не ги преследва защото са шпиони, а само да манкира дейност пред наивници, включитилно правят нелеп опит да се харесат на американците. Ако ги преследваха наистина, щяха да се фукат не с дипломати, които не могат да задържат, а с българските им източници. Нещо такова да си чул или чул? А какво стона със смешното обвинение на Малинов? Пълен нещастник и престъпник е Каскета.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.