Нови случаи на заразени ученици, учители и класове под карантина има в цялата страна.

В 3 гимназии в Благоевград има случаи на заразени с COVID-19 учители и ученици. 145 са положителните проби за една седмица, като само за последното денонощие са 25, съобщи БНР.

Освен че запазва първенството си по брой заразени, Благоевград  отчита ръст и в учебните заведения. В три средни училища са поредните потвърдени случаи, каза д-р Веселка Мончева, завеждащ Дирекция по заразни болести в РЗИ:   

"Ученици и учители за съжаление има потвърдени - в Математическа гимназия, Строителен техникум, Икономическа гимназия", добави Мончева. 

Всички заразени са карантинирани, не се съобщава за усложнения при учители и ученици. Заради потвърдените случаи в учебните заведения екипи на РЗИ в момента са в училищата и установяват контактните лица. След анализ ще бъде взето решение дали учебните заведения или отделни класове да преминат в онлайн форма на обучение.

Шест медицински лица са диагностицирани с коронавирус от началото на седмицата. Повечето са от областната болница в Благоевград. 

Най- много пациенти с усложнения са настанени в общинската болница в Гоце Делчев - 11 са в инфекциозно отделение, 20- във вътрешно.

Ученик от Езиковата гимназия в Сливен е установен с COVID-19 и днес там са прекратени учебните занятия, съобщи директорката на училището Ефросина Кисьова. Това решение е взето, след консултации с Регионалното управление на образованието.Днес ще бъде направена цялостна дезинфекция на сградата, а от утре всички, с изключение на класа на заразеното дете ще се върнат в училище. По предписание на РЗИ  всички 25 деца от класа излизат в 14-дневна карантина

Утре предстои да бъдат направени PCR тестове на всички учители и помощен персонал  в гимназията. 

От Областния кризисен щаб съобщиха, че и учител от началния етап на образование в основно училище в Сливен е бил диагностициран като позитивен за коронавирус. Класът му е карантиниран, като обучението ще се извършва в електронна среда. На 22 септември сградата на училището е била дезинфекцирана, съобщиха от РЗИ. Занятията за останалите ученици продължават присъствено, по обичайния график.

Цял клас от Природоматематическата гимназия в Пазарджик е поставен под 14-дневна домашна карантина заради коронавирусна инфекция на ученик.

В учебното заведение са изпълнени всички противоепидемични мерки, каза началникът на Регионалното управление на образованието Валентина Кайтазова.

5 нови случая на коронавирус има в различни училища в област Бургас, съобщи началникът на РУО Виолета Илиева. С положителна проба са четирима ученици и един училищен директор. Болните са в общините Бургас, Карнобат и Сунгурларе. Проверяват се контактните им лица. Осем паралелки са под карантина и продължават обучение в електронна среда. Заради положителен случай се дезинфекцира и една детска градина в Община Бургас.

По-рано стана ясно, че още двама учители от столичното 107-мо основно училище са заразени с коронавирус. С тях общият брой на инфектираните педагози става пет, съобщи във фейсбук директорът Данко Калапиш, цитиран от БГНЕС.

Първоначално снощи той написа, че няма нови положителни тестове сред персонала на училището, след което уточни, че заради техническа грешка в лабораторията още двама учители са с положителни тестове.

Преподавателите са безсимптомни и ще продължат да изпълняват задълженията си онлайн. Под карантина остават близо 100 ученици, които ще се обучават дистанционно до 2 октомври.