Запалянковците няма да се започнат да ходят по мачове в Англия от 1 октомври, както се планираше през лятото. Правителството блокира идеята покрай затягането на мерките срещу коронавируса заради резкия скок на случаите напоследък.

Премиерът Борис Джонсън обяви това, а забраната остава за всички спортни събития на живо, не само за футбола. Което означава, че надеждите на мениджъра на Антъни Джошуа - Еди Хърн, за публика в зала "О2 арена" на битката с Кубрат Пулев през декември няма да се осъществят.

Новината е лоша най-вече за спортните клубове, които разчитаха да започнат да генерират приходи. Като начало се планираше да се пускат по 1000 зрители, а на някои събития и повече, като бройката да нараства.

Джонсън прогнозира, че спортните арени ще останат затворени в сладващите поне шест месеца. Правителството обмисля как да подпомогне сектора. Спортното министерство разполага с 200 милиона паунда за извънредни ситуации, но те ще се окажат крайно недостатъчни, пише Би Би Си. 

Прогнозира се, че клубовете от Висшата лига ще понесат загуби от 700 милиона този сезон, а тези от ниските нива ще оцелеят много трудно в спортове като футбол, ръгби, крикет... Ударът е голям също за бокса, конните надбягвания, моторните надпревари и т.н.

Целият бизнес покрай спорта е изправен до стената. Като част от мерките пъбовете, където много фенове се събират за гледат мачове, ще затварят по-рано.