Лидерът на НПСД Корман Исмаилов чувства „известен дискомфорт“ от подкрепата на Патриотичния фронт за управляващата коалиция и дори между тях щели да прехвърчат искри, но въпреки това вярва, че могат да работят заедно. Това стана ясно от интервю на Исмаилов пред бТВ.

„Ние сме като едни слончета, които се подбутват, може и да се стъпчат, но има начин и да вървим заедно и да дърпаме заедно колата“, обясни образно водачът на НПСД.

Попитан какво ще правят хората му, „ако ви настъпят“, Исмаилов заяви:

„И ние можем да настъпваме!“

Той обясни, че вижда някаква разлика между „Атака“ и Патриотичния фронт.

„Като български гражданин не се чувствам комфортно, когато някой иззема темите за национализма и патриотизма. Когато сме в политиката това трябва да е видно за хората, пропагандирането не ми допада особено. Едно време г-н Симеонов и „Атака“ бяха едно, но сега има определени разлики. Театърът и шоуто при „Атака“ са много повече. Непостоянството и атаките, скандалът и тези методи... За мен са неприемливи нападки към личности към институции, президент и пр.“, каза още лидерът на НПСД.

Според него при патриотите имало и „други неща“, заради които „влязохме с притеснение и съмнение в преговорния процес“.

„Аз исках гаранции по отношение на някои действия и говорене с една и ли няколко партии в тази коалиция. Получихме някои гаранции, чувствам се сравнително комфортно“, каза обаче Исмаилов.

Условията му били да не се допуска език на омразата, дискриминационно говорене, да се търсят политики, които интегрират, а не дезинтегрират.

„Защо да нападаме Патриотичния фронт? Ние работим за реализацията на обща програма, но ще бъдем корективи от гледна точка на нашата чувствителност за това какво трябва да е отношението към отделните малцинства“, обясни той.

Помолен да коментира думите на Петър Москов, че ДПС е проклятието на България, Исмаилов каза:

„Аз не бих произнесъл тези думи. Не може да се слага марка върху ДПС. Там има много и млади, и честни, и качествени политици, но трябва да различим ръководството от ДПС от останалите. Защото Доган и неговото обкръжение и определени фигури по места, те са проблем за България в нейния евроатлантически път. Нека разделим националпопулизма на мнозинствен и малцинствен. Те много умело са използвали картата на малцинствения националпопулизъм. ДПС си създаде такъв имидж, тези хора направиха така, че негативизмът рефлектира върху обикновените избиратели на ДПС“.

Според него по-страшна от политическата номенклатура е етническата, а ДПС е съумяло на места да създаде такава.

Помолен да определи отношението си към турския президент Реджеп Ердоган Исмаилов обясни, че не иска да коментира конкретни личности:

„Днес може да е той, но утре може да е друг. За нас като български турци, български граждани с турско самосъзнание, отношенията с Турция са много важни. Важно е и отношението на Турция към нашите политически действия. Не е важна личността на техния президент или премиер“.

А как стои въпросът с прокарването на турски интереси?

„Ние сме изцяло сред хората, всичко, което правим е открито, дабетираме пред медиите, сред хората и на улицата“, отговори Исмаилов.